Шефът на СОС: Трябва ли да спра да работя за града, за да не ме мислят за кандидат-кмет?

Юлиана Ончева 03 декември 2022 в 08:27 6731 0

Георги Георгиев

Снимка СОС

Председателят на СОС Георги Георгиев

- "Георгиев, Тодоров и ко" - работил сте в тази адвокатска кантора, както и Лена Бориславова. Да не Ви покани "Продължаваме промяната" за кандидат за кмет на София?

Били сме за кратко колеги, работили сме в една кантора, колеги сме от университета също. Дотам приключват допирните ни точки. Всичко друго е шега. Да не забравяме, че за любовта на "Продължаваме промяната" се борят поне петима колеги и от СОС, и районни кметове в София, според това, което се говори - на "Средец" Трайчо Трайков, на "Слатина" Георги Илиев, арх. Любо Георгиев, Борис Бонев, който най-отдавна работи по проблемите на столицата, и напоследък се спряга името и Васил Терзиев - основател на Телерик, за когото ми се струва, че обществото знае твърде малко. Аз не съм от тях. 

Имам доста категорична позиция за поведението на "Продължаваме промяната" в София, която съм заявявал неведнъж. На среща с представители общините попитах Кирил Петков като действащ премиер тогава кога София ще получи подкрепа за градския транспорт. Той ми отговори: "Съкращавайте линии".
Но без съмнение политиците - особено в парламента, трябва да търсят път един към друг, иначе се обричаме на спирала, в която отслабва парламентарната република. Така че да си говорят партиите и политиците от различни групи е стандарт, а не изключение. Опитвам се да го налагам в Общинския съвет от първия ден. Неслучайно за огромна част от нашите инициативи съм канил колеги от ДБ, от БСП - да бъдем заедно вносители. Защото трябва да можем да си говорим - както с "Продължаваме промяната", така и с "Демократична България" и с другите.

- Само Вие и Борис Бонев от "Спаси София" правите предизборна кампания отсега - или греша? 

Две неща от твърдението, че аз и Борис Бонев правим кампания, са важни - дали правя кампания - категорично не. Работя така, защото в резултат на избори преди три години съм избран за общински съветник, а преди малко повече от година - бях избран за председател на СОС.
В този смисъл нови хора правят неща по нов начин - с енергията си, със знанията си, с опита от частния сектор, университета. Работя, за да се опитам да отговоря на очакванията на хората, които са много високи към нас. Това ме стимулира, но и ме товари. Няма как човек да е спокоен и безгрижен към града си, след като има хора, които са му гласували доверие.
Аз съм начело на градския парламент в София - на практика на 1/4 от българите. Това за мен е тежка отговорност на 36 години. И сега да спра да работя, защото идват избори - дали ще е полезно за града? Или по-скоро ще успокоим някой потенциален претендент, че съм спрял да работя - ерго, не съм в кампания.
А и откакто съм председател на СОС, винаги сме в някаква кампания. Не е имало период без избори, но това не ни пречи да прокарваме идеи, които са много важни за града.

Колегата Борис Бонев е в кметска кампания от около 6-7 години. Той работи като граждански активист и се е посветил на темата "гражданска политика" от поне толкова години. Той не работи нищо друго. Никога не е криел, че е кандидат за кмет. Но аз не съм - аз съм на работа всеки ден. 

- Вие не сте, а ГЕРБ вече има ли кандидат за кмет на столицата? 
По същество не е обсъждан в партията въпроса за кандидат за кмет на София. На този етап не стои на дневен ред. Председател съм на СОС в момента.

Че Вие ще сте кандидат се заговори, още когато кметът Йорданка Фандъкова Ви заведе на среща с актива при Борисов преди повече от година, а той обяви, че от партията вече имат готови млади и нови кадри за кметове и министри. След 2 години и половина сред тях ще изберем бъдещия кмет, каза Борисов на Фандъкова, а вие седяхте до нея?

Бяхме в правителствената резиденция в "Бояна" на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Конкретно темата беше дигитализация, бяхме в много напреднала фаза за електронната система за таксуване. Аз по неволя се наложи да се заема с нея като общински съветник, защото се опасявах, че ще се провали. Системата вече е успешна и да, Борисов първи от политическите лидери от 2 години постави въпроса за местните избори и за обновление на редиците на партия ГЕРБ по места.

Така че в голяма степен именно той започна този процес преди доста време. Аз съм от новите лица, които се опитваме с енергията си да правим нещо по-добро и различно в политиката. Това е смисълът нови хора да участват в политиката.

- Не закъснява ли ГЕРБ с обявяването на кандидата си за София все пак? 

Аз не съм опитен политик, не съм и политически анализатор. Занимавам с решения на проблеми, каквито и когато възникнат. Не мога да стоя да мисля сега за кампанията догодина, защото съм сред отговорните за управлението на 2-милионен град. А и вече казах колко кандидати за вождове има, няма индианци, които да вършат работа.

- Как ще работи СОС в предизборната година, няма ли да стане предимно говорилня? 

Като председател на СОС ще направя всичко възможно времето, което предстои, да не бъде изгубена година за София. Да не водим предизборни дебати, а да взимаме решения. Да не ги отлагаме. Има много време до изборите - дотогава всеки е положил клетва да се грижи за интересите на гражданите.
Очаквам да има точно толкова професионален дебат, колкото има и в момента. Разбира се, че ще има политиканстване и интриги, но те са, за съжаление, шлаката, която е неминуема и която не бива да пречи на града. Имаме квартали, в които се развива инфраструктура, имаме големи проекти - най-голямата програма за ремонт на тротоари, за 700 000 кв. метра. Какво да кажем - няма да се градят тротоари, защото има избори ли?! 

- Преди изборите идват празници - ще има ли гърмежи в София, канонади от пиратки и фойерверки ще тормозят ли хора и животни в София?

Да започнем с децата, с хората с различни потребности, психически разстройства, сърдечни заболявания, децата с аутизъм... Разбира се и домашните любимци в града ни. Преди 2 години стартирах кампания "Да посрещнем празниците с любов, а не с гърмежи". Когато станах председател на СОС, въведох забраната да не се гърми безразборно в столицата. Тази забрана остава - няма кой когато си поиска да гърми с пиратки и фойерверки. Очакваме да спечелим делото, което заведоха търговците, като оспориха наредбата, на втора инстанция.
На Нова Година е позволено, разбира се, но нищо не налага да тормозим другите, докато се забавляваме. Аз лично предпочитам да слушам статистиката за преялите по празниците, а не за пострадалите хора и животни от пиротехника. 

- Пострадалите и от катастрофи в София са много. Какво може да направи Столична община срещу джигитите по улиците?

Приехме пакет от 20 мерки. Събрах преподаватели, експерти по пътна безопасност, бивши полицаи, хора от системата на МВР и правораздавателната да кажат какво можем да направим.
Най-важната промяна ще дойда от законодателната поправка през общинските камери да се налагат глоби за нарушения по пътищата. Предстои да бъде внесено в народното събрание. Това ще развърже ръцете на общините. Не е борба всеки да бъде следен и за 2 км превишение на скоростта да бъде глобяван, а борба с убийците на пътя.
След случая "Семерджиев" за месец има 100 нарушения за превишена скорост, а 10 души са се движили със 160 км/ч, което показва, че системата и контролът не работи. Целта не е да се изземат правомощия от МВР, а да има ефективен контрол. Трябва контрол и санкции. Ще купим 1000 теста за наркотици и ще ги дарим на МВР. И през деня на бул. "Черни връх" има нарушения, но са 10-12 км над позволената скорост, а вечер - от 22 ч. започва нещо ужасно, тогава са гонките и шофиране в нетрезво състояние. Трябва обаче и просвета, просвета, просвета на пътя. 

Когато взех книжка, баща ми поиска да видя как карам. Карах две преки и той ме попита "Не си взел книжка, нали? По нищо не личи". Явно не ми е личало, че съм взел книжка. Затова инициирах провеждането на безплатни шофьорски курсове за млади водачи. На сайта karambezopasno.com неопитните шофьори могат да се запишат и напълно безплатно да изкарат 2 часа теория и 2 - практика за безопасно каране. Има голям интерес, до януари са запазени всички часове. Вече се чудя дали да не разширим курсовете. 
Сред другите мерки са нови бордюри на най-натоварените спирки, гумени полусфери преди пешеходните пътеки и тяхното осветяване, ограничители. Но не можем да превърнем София в бомбоубежище, защото шепа джигити побъркват живеещите тук. 

- Като казахте бомбоубежище - предвижда ли СО нещо за украинците в София, с което да им помогне да се адаптират, да живеят малко по-лесно далеч от дома?

Ние реагирахме първи, бързо и адекватно, когато дойдоха първите бежанци от Украйна. Нашият общински контактен център работеше без прекъсване - 24/7. Лично съм търсил и оглеждал свободните ни общински помещения, за да създадем хуманитарен център за тях. Направихме организация, дарител ни даде хладилници, печки. Благодарение на страхотния екип на "Мати Украйна" създадохме център, който продължава да работи. Моята адвокатства кантора започна да дава безплатна правна помощ.
Сега ремонтирахме един етаж от училище в Дружба, който ще предоставим за детски център. Занималня, която ще заработи след Нова година. Защото майките трябва да работят, а някой да гледа децата им през това време. Те дойдоха без дрехи, без пари, с по един паспорт и по две деца на ръце.

Човек, като тръгне да прави добро, понякога му писва и спира. Ние, обаче продължаваме. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови