Калин Терзийски: Жал ми е за Кеворкян. Сега хората го мразят заради мен

Георги Николаев Последна промяна на 09 април 2014 в 16:24 23645 52

Калин Терзийски

Текстът на Калин Терзийски за несъстоялото се гостуване в предаването "Всяка неделя" вече трети ден провокира дискусии във Facebook и българските онлайн медии. Във вторник Кеворкян разпространи и своята версия за случката в неделя.

Днес OFFNews.bg потърси за коментар писателя Калин Терзийски.

Г-н Терзийски, защо изобщо се съгласихте да участвате във „Всяка неделя“?

Защото по принцип съм добронамерен човек, а и съзнателно, волево и с внимание се опитвам да създавам около себе си атмосфера на добронамереност. Не харесвам тая черта на българите – винаги да си пречат един на друг; и да си осуетяват един на друг делата. Не обичам никак това, че много от моите сънародници не си сътрудничат и се подозират непрекъснато в недобри намерения или в корист. Смятам, че трябва да си помагаме. И мисля, че съм го доказвал неведнъж. Интелектуалците – да помагат на медиите. Медиите – на интелектуалците. Всички говорещи – да говорим за добро – да съветваме и да възпитаваме. Ако това ви звучи някак старо и морализаторско - погледнете навън и ще осъзнаете, че именно проповедници на Доброто сега липсват. Будители и добронамерени хора. И така – аз откликвам винаги. Сътруднича на медиите– когато виждам, че има смисъл, че е за добро.

И така. Да хвърля като лекар светлина върху един мрачен и объркан казус като тоя в Лясковец – ми се стори важно. Но аз споменах на Кеворкян, че имам и нова книга. И щеше да ми е приятно да кажа и две думи за нея. Само ако остане време. Но време ни за Лясковец, ни за мен, ни за книгата не остана. Да ви кажа – аз не се обиждам и много лесно преглъщам пренебрежително отношение.

Но си казвам в такива случаи: Това е лошо, това не бива да се оставя без критика, без коректив. Такова отношение към човека – просто да го викнеш и да му загубиш неделния ден, а после без никакви угризения да го отпратиш да си ходи – не бива да се оставя без сериозна критика, без реакция. Защото ще хронифицира.

А то всъщност вече е хронифицирало. Повечето медии използват най-безогледно говорещите хора, хората създаващи общественото мнение – за да пълнят времето си, да пълнят страниците си, да изпълняват чисто търговските си цели. Срещу това говорещите и мислещи хора получават само малко много съмнителна популярност.

Но когато има и такова пренебрежение, като в случая във "Всяка неделя" - да се оставя това поведение без санкция е недопустимо.

Моята санкция е чисто и просто да оповестя това, което се е случило. После хората решават кой е прав. Аз изигравам ролята на морален коректив. Това е незавидна роля. Но съм длъжен да я поема.

„Каза – ми не можахме да сварим да те включим. Нямаше време за тебе. Жалко. Звънни – каза той – през седмицата, да те почерпя“. Наистина ли Кеворкян изрече тези думи?

Да, нещо такова – да пием по едно, да почерпя. Човекът се чувстваше някак гузен. Но не е това въпросът. Оставете го Кеворкян. Жал ми е за него. Сега хората го мразят заради мен. А омразата е неудачен ход, неправилно поведение.

Просто журналистите трябва да променят подходите си. Това исках да кажа с есето си за Кеворкян. Писателите и говорещите хора, въобще – поканените гости, особено когато са хора на изкуството – не са просто пълнеж на някакви предавания!

Не можеш да ги ползваш като пушечно месо – да запълват времето с приказки. Защото, запомнете за Бога! - не предаването е важно, не медията! А човекът и неговото достойнство!По дяволите – те са важни! А за хора като Кеворкян явно не е така. Да разкарваш някого в неделя и после да го отпращаш с безгрижна усмивка - е дреболия. Как ли би се почувствал той в такава ситуация? Какво ли би казал, ако някой го разкара в неделя и му каже, че за него не е останало време?

И сега нека кажа нещо много важно. Много важно! Забележете: Това се случва за трети път!

Аз нямаше да реагирам така остро, ако не ме беше канил преди месеци два пъти…и пак така ме беше отпращал. Да – два пъти ме беше канил в съвсем близкото минало. За да говоря по негови теми. И аз се съгласявах най-добронамерено. И стана и двата пъти така, че не остана време за мене.

Да. Сега аз реших, че просто трябва да има сериозна и категорична реакция – за да не се умножава тая вреда.

Кеворкян твърди, че е уточнил участието Ви „за 13 април, в колко часа да дойде, колко минути ще има, казах му, че ще говорим и за книгата му и пр. Толкова. Не видях Калин да е съкрушен от нещо или да преживява някаква драма“. Вярно ли е това и какво ви провокира да напишете в блога си текста за „Всяка неделя“?

Да, както ви казах – въобще не бях съкрушен. Усмихнах си и кимнах: добре – казах. (когато разбрах, че съм се разкарвал напразно). И след това взех решение да реагирам – за да си помисли Кеворкян малко повече върху това: дали е редно да се държи така. 

Но аз го направих, за да помислят и по-младите от него журналисти. Защото ако той е възрастен и непроменим –то младите могат да се променят към добро.

Запомнете – достойнството на човека е важно нещо!

Колко пъти и по какви поводи Кеворкян ви кани във „Всяка неделя“?

Веднъж съм гостувал при него по повод награждаването ми с Европейската награда за литература. И както казах – други два пъти- заедно с тоя – три – само покана – но неосъществено включване в предаването.

Но моля ви, нека бъдем добронамерени. Аз бих искал да кажа добри думи за Кеворкян! И ще ги кажа, когато ми дойдат на ум. Прекалено много злоба има. Хора сме – грешим. Важното е да се поправяме.

И помнете също – че слабаците са злобни. Силният човек е благороден и прощава.

Прощавам на Кеворкян. Яд ме е, че е продукт на едно гадно, скапано време. Дано помисли добре за всичко това, което се случи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2014 в 21:42

всички сте тъпи злобари (хейтъри ,както е модерно)!!! комплексари нещасни !! ама не е чудно ,в тая шибана държава,какво друго да се очаква!!!

14.04 2014 в 10:07

"...Жал ми е за него. Сега хората го мразят заради мен..."

Това ми напомня един много стар виц:

- Какво е самочувствие?
- Това е да се изпикаеш до някой стълб, а след това да прибереш стълба в панталона :-)

12.04 2014 в 09:22

До 49ти пламен и други коментатори.
Пламене, ти прочел ли си някоя книга на Калин Терзийски? Прочел ли си някоя книга въобще в последните 5 години? Чети бе човек. Не е толкова страшно. Прочети някоя книга, пък после си изказвай ценните мисли.

12.04 2014 в 05:52

В този пасквил няма да коментирам Кеворкян-ченгето от ДС,а ревльото Калин.И от по горните редове само и единствено се убеждавам,че е ревльо и то голям ревльо и че нищо мъжко не му е познато на "интелекетуалеца" Терзииски.

11.04 2014 в 18:19

И единия и другия евреи,виртуози на лъжата,единия в комунизма лъжеше другия сега,няма отърване от евреите като напаст паразити,СПИН

11.04 2014 в 18:11

В битката на интелект Кево отново печели...
Освен това психиатър е диагноза (вж.снимката към статията).

Предлагам следващото оплакване да към продавачката в магазина, която не го е поздравила както подобава!

11.04 2014 в 16:04

Кво значи "Кеврокян желан от Калин" щом бил се съгласявал Терзийски да гостува в предаването му? Да не би секс да в ефир да е била офертата на Кево? Предаването просто посредничи между поканяния и аудиторията, а водешият е модератор. В случая Терзийски е по-скоро прав, въпреки, че и за Кеворкян и за писателчето - топлата връзка с Мартин Грабовски си е сертификат за компромиси с хигиената! Ама за това друг път...

11.04 2014 в 15:06

Обобщенията, с които г-н Терзийски, квалифицира годините преди псевдо демокрацията, са неприемливи и никак не допринасят за имиджа му на интелектуалец. А и опитът му да обърне внимание върху въпроса да се цени повече достойнството на писателя се оказа творчески неуспех, или с други думи манджа с грозде - неделна вечер, болна жена, метро. Ако искаш да кажеш нещо значимо за обществото, тези битовизми едва ли имат значение за теб. Интересното е,че желанието му да се изявява във "Всяка неделя" е многократно. Та Кеворкян гаден, високомерен и какъв ли не, но желан... от господин Терзийски Този господин Терзийски няма спирка напоследък - пише ли пише по сайтовете - скандалната реклама у нас продава жълтите вестници, защо да не продаде и неговите книги...

11.04 2014 в 08:14

Да и аз съм съгласен с циничното високомерие и с хладната аналитичност на Кеворк. Трудно е да бъде определен та наши е един от най сложните зодиакални знаци където трите жертви се преплитат с цел перфектен баланс. Вероятно той по добре знае за какво говоря Но има и друго и това е генетичната кодировка и възпитанието. На всеки е ясно какво е възпитанието то не може да бъде друго. Ако искаме друго трябва да унищожим и демокрацията и комунистическия режим. Повечето от бившите сътрудници се залутаха след промените и приеха едни мними ценности на патриархалност и българщина потърсиха изгубеното "родно". Както и други пък потърсиха избавление във врачки лели и дядовци. Сега изпитвам гнус като знам че много от тези другари действат. А те знаят че няма нещо което да спре хода на времето и колкото столетницата да се преобразува е бита карта. Тези същите не знаят какво е срам и унижение. Не видяхте ли един такъв юлазмодии като Ст. Данаилов че дори и на 70 години се мисли за велик. Тъжно ми е за такива като него защото ние нямаме истински поети които да се молят за такива пришълци. А за това коце. Калин не бива да се хабят сили. Ако съпругата му се оправи тя ще му помогне.

11.04 2014 в 07:55

Позволявам си да цитирам

"Каква невероятна футболна драма, драги зрители! Интелектуалецът Терзийски си загубил ЦЯЛ неделен следобед, като ченгето Кеворкян му се извинил и уговорили весело нова поява на госта за 13-ти април. Гостът бил усмихнат (по неговите собствени думи) и хич не се сещал за съпругата си с високо кръвно. Кръвното й е споменато 4 /словом четири/ пъти в последвалото Фейсбук есе, като е подметнато, че съпруга имал и нещо за писане нея вечер - сиреч четирите кръвни налягания на "самотната ми жена" са художествен похват. Кой от нас пише нещо, когато жена му е зле?
Нобеловият лауреат Солженицин има осем загубени години, а не един неделен следобед. И никога не е наричал себе си интелектуалец. Помня и покойния Ивайло Петров (с извинение, това е авторът на "Хайка за вълци") - никога не се е подиграваше със Себе си, наричайки се интелектуалец!
Свестен човек отвсякъде.
След високото кръвно на съпругата в неделя прави впечатление и употребата на "ние интелектуалците" в този пасквил. Вие бройте колко пъти Терзийски се е нарекъл така - аз им изгубих бройката.
Бил си на три ТВ интервюта с ченгето Кеворк и чак на четвъртото решаваш да му забиеш нож в гърба в писмен вид? Като tete-a-tete два часа преди това му се хилиш и няма никакви проблеми помежду ви.
Сори, но лоша реклама няма - чак в горесложения текст (изпълнен с християнска добрина, да се обичаме, а арменеца е от минало време и да пукне и т.н.) става дума, че Терзийски щял да говори и за НОВАТА СИ КНИГА, а не за клетника от Лясковец.
Пикльо. Да му се продава НОВАТА КНИГА, а жена му в неделя сутрин да не е с високо кръвно, а усмихната.
Като жените на Солженицин и Ивайло Петров."

И пак не разбирам какви са тези люде които поддържат некъдарността. Не ви ли стига че първото населено място в Европа е около Провадия и датира от 5 век преди новата ера. Това е по велико и от Държавна сигурност и от суетата на поета.