Земеделци и фермери ще получат 7 млрд. евро от ЕС

OFFNews 16 януари 2015 в 13:40 3348 0

вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев

7 милиарда евро директни плащания ще получи България от Брюксел през новия програмен период 2014 – 2020 година. Сумата е с 2 млрд. повече отпреди. Изчисленията направи по време на парламентарния контрол вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

"2014 г. беше нулева по отношение на усвояването на средства от ЕС за новия програмен период. Оперативните програми бяха изпратени за одобрение в Брюксел, но се върнаха с множество коментари и забележки, които администрацията трябваше да отстрани – докато междувременно у нас се смениха три правителства. Предстои и през следващата година финансирането да нараства”, коментира вицепремиерът.

„Освен най-важният ресурс за подпомагане на българското земеделието, схемите за директни плащания се характеризират с изключително висок темп на усвояване на средствата, който през 2013 година е над 99% от цялата сума”, подчерта Дончев като отчете, че площта за явяване по тази схема се увеличава всяка година, започвайки през 2007 година с около 3.3 млн. хектара, достигайки 3.7 млн. хектара през 2013 година.

„Като резултат от схемата за директни плащания имаме увеличаване на обема на обработваемите земи, което е според мен е положителен резултат”, каза още Томислав Дончев.

Животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще са с високи субсидии. Фермерите от тези сектори получаваха 3.5% от общото финансиране, а сега процентът ще достигне 13%.

Дончев уточни, че има финансов модел, който се следва след членството на България в ЕС като размерът на общото финансиране нараства всяка година съобразно договорения темп на растеж, който е еднакъв за всички нови държави-членки. Той започва от 25% от директните плащания за първата година, достига до 70% при седмата година на прилагане и 100% през 2016 г. С по-нисък размер на плащане от България са 9 държави - Великобритания, Полша, Португалия, Словакия, Хърватия, Румъния, Литва, Естония и Латвия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!