Започна строителството на втория от новите патрулни кораби на Военноморските ни сили

Александра Маркарян 15 декември 2022 в 13:52 866 0

,

Снимка ВМС

,

Започна строителството на втория от новите патрулни кораби за Военноморските сили в Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин”, където началото беше дадено символично, съобщи ВМС.

Точно преди година се проведе церемонията по разкроя на стомана за първия от двата кораба, на който вече е изградена значителна част от корпуса му.

„Много сме горди да бъдем част от церемонията по започване на разкроя на стоманата за строителството на втория многофункционален модулен патрулен кораб (ММПК) за българските ВМС. Този кораб ще даде възможност на българските моряци да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии", каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

„Фактът, че стоим тук днес и празнуваме разкроя на стомана на втория кораб, е резултат от отличното сътрудничество с нашия клиент и с нашите местни партньори, особено ,,МТГ-Делфин“. Ние работим заедно, рамо до рамо, от две години. Сега напредваме към реализацията на най-важния военноморски проект за България до момента. Това ни изпълва с гордост", каза Дирк Малговски, управляващ директор на NVL B.V. & Co. KG.

„За нас е чест да бъдем партньор на NVL и да работим заедно с един от водещите европейски корабостроители. Нашето сътрудничество е изключително и резултатите говорят сами по себе си.“ отбеляза Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТГ-Делфин“.

Новите многофункционални кораби ще могат да се включват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Те ще заменят част от наличните във ВМС кораби, които не подлежат на модернизация. Плавателните съдове, които са с дължина 90 метра и водоизместимост от приблизително 2300 тона, са базирани на доказан дизайн на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Корабите ще дадат възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Проектът за строителството на двата кораба, който се изпълнява във Варна и в който са включени и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.

Завършването на строителството на първия кораб е планирано за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб - година по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови