За 20 минути депутатите актуализираха бюджета за 2015 година с 400 милиона лева

Ивайло Анев 02 декември 2015 в 21:09 4122 5

За 20 минути и почти без дебати сys 100 гласа "за", 27 "против" и 11 въздържал се" парламентът актуализира бюджета за 2015 година. 

Депутатите използваха и неизползвана досега практика - актуализация на бюджета за текущата година беше гласувана с проекта на бюджет за следващата.

След актуализацията 400 млн. лева допълнително ще бъдат осигурени тази година за дофинансиране на европейските проекти и за покриване на прекомерните харчове на МВР и Министерството на отбраната.

Според опозицията това вкарва страната ни в гръцка спирала, защото се налага поемането на нов дълг догодина.

По време на дебатите финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че 400 млн. лв. от допълнителните пари в актуализацията на бюджета са заделени за довършване на проекти, за които Брюксел няма да плати.

"Има ресурс, който е свързан с необходимостта за финансиране на проекти, които са стартирали, но по една или друга причина – финансови корекции, наддоговаряне или изключване, ще останат ангажимент на държавата. Сметката обаче трябва да бъде платена от държавата", каза Горанов.

"През февруари финансовият министър каза, че няма да има актуализация. Премиерът на заседанията заявяваше, че ако някой министър иска пари за актуализация, да си напише оставката. Днес във внесения проект виждаме актуализация, която по същество е провал на бюджета за 2015-а година", припомниха от левицата.

"Актуализацията е неизбежна заради края на оперативните програми за периода 2007 - 2013, както и заради невъзможността за рязко свиване на персонала в някои сектори и необходимостта от извънредни разходи за обезщетения", защити се Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!