Война и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа, прогнозира Асен Василев

OFFNews 19 февруари 2022 в 23:03 4291 3

Асен Василев

Евентуална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Войната би се отразила и на доставките на газ, а това ще доведе до значително поскъпване на петрола. Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите, и на инфлационния натиск, заяви в интервю за "Дарик радио" вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Тази година очакванията са средногодишната инфлация да е между 5% и 6%, а ръстът на заплатите - между 15% и 18%.

Планът за България при негативен развой по думите му е използването на български енергоизточници и ограничаване на износа на електроенергия. За това обаче трябва да бъде получено позволение от Европейската комисия. "Водим разговори и за общоевропейски отговор на рязък скок на цените на енергоносителите", каза Василев.

Бюджетът за 2022 г. е разчетен при 5,6% годишна инфлация. Очакванията са пикът на инфлацията да е през март-април, а през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска, посочи Василев.

Василев коментира и идеята за намаляване на ДДС за хляба - по повод предложението на президента Румен Радев за намаляване на ДДС на хляба. Според финансовия министър идеята за намаляване на ДДС върху храните не е добра, тъй като това не би се отразило на крайната цена. Василеви даде пример с ресторантьорския бизнес, където данъкът бе намален антикризисно на 9%, но цените не поевтиняха.

Финансовият министър не е съгласен и че инфлацията изяжда ръста на доходите. "Дори и при по-високата инфлация ръстът на доходите е изпреварващ", посочи той. И цитира, че през 2021 г. средногодишната инфлация е около 4% при 13% ръст на доходите, а за тази година при 5,6% средногодишна инфлация се очаква 17-18% ръст на доходите.

Василев дори похвали фирмите, че реагирали адекватно на поскъпването на живота. В държавния сектор обаче нямало да има увеличение на доходите, преди да е извършена структурната реформа, стана ясно от интервюто.

В следващите няколко седмици България очаква да получи от Брюксел одобрение на коригираните проекти в секторите енергетиката, транспорт и дигитализацията, каза още Василев.

Според финансовия министър е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до средата на 2026 г. По тази причина в Плана не са включени "тежки инфраструктурни проекти", които изискват по-дълъг период на реализация. Разширението на столичното метро към зала „Арена Армеец“ е един от проектите, който отпадна за сметка на изграждането на интермодален терминал в Русе и модернизацията на жп линията Русе-Каспичан. Един от новите енергийни проекти в плана е изграждането в Маришкия басейн на мощности за съхранение на електроенергия. По думите на Василев вече има силен интерес от американски и европейски компании към този проект.

"Това не е нещо, в което сме пионери. Прави се и в други европейски държави. "Фолксваген" например планира до 2027 г. да изгради 8 такива мощности за 1 гигаватчаса годишно", каза Василев.

Самите батерии за съхранение на електроенергията също ще бъдат произвеждани в България. Ще се ползват и подстанциите на ЕСО, така че включването в електропреносната мрежа ще е много лесно. Планираните мощности от 600 хил. мегаватчаса ще служат да се покрива пиковата консумация на ток в страната с продължителност до 12 часа, обяви Василев.

Новост в плана са два пилотни проекта за бинарни централи, които използват геотермална енергия. По време на визитата си в САЩ през миналата седмица са водени разговори точно за такива енергийни проекти. От американска страна са искали да знаят дали България смята да диверсифицира и ядрената си енергетика.

"Отговорихме им: Бихме работили с всеки, който може да предложи по-добра цена, стига да си вземе отработеното гориво обратно", каза Василев.

"Изграждането тепърва на хранилища е неразумно скъпо. А и искаме да гарантираме, че няма да се създадат предпоставки за екологична катастрофа. Това е ключов въпрос в преговорите за нови ядрени мощности", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

20.02 2022 в 10:26

многознайниците препоръчват чернобилска неладърност, браво

колко изгърмели реактори покриват руснаците не е истина

радостно е, че ЕС под натиска на французите преместиха ядрената енергия в зеления сектор

обвързването с русия е пагубно, дали икономика, суровини или мафия

-1580

1

Bace7

20.02 2022 в 07:54

Приказки от 1001 нощ за неграмотници. Щели да правят АЕЦ с американски реактори. Ама другаре, защо тръгна да фалира Уестинг хаус? Защото "произвеждаше" ядрено гориво от преработен руски военен плутоний, ама Путин им завъртя кранчето. Други големи производители на уран са Казахстан (ах, защо ли им врътнаха една малка цветна?), Австралия, Китай и пр. Америнакците няма откъде да купят уран дори за собствените си централи, цените ще скочат като тези на газта. Между другото Азербайджан продава на Европа руски газ, който внася от Газпром...а тоя сульо тръгнал да ни обяснява, как ще "диверсифицира" енергийните доставки?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика