Васил Велев: АИКБ праща високите цени на тока на ДАНС и МВР

OFFNews 11 август 2021 в 09:48 3376 0

Асоциацията на индустриалния капитал в България праща високата цена на тока на ДАНС и МВР, защото подозира, "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност" след спирането на първоешелонните предприятия.

Това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев пред БНТ. 

Според него предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират и това е причината за протеста на работодателите.

Ден по-рано работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия. Няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев.

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв.

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев.

По думите му има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват. Направени са, за да се манипулира борсата.

Асоциацията вече е предупредила, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, а с евтиния румънски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови