Енергийният министър: 5 от общо 8 енергоблока на ТЕЦ ''Марица изток 2'' работят

OFFNews 10 август 2021 в 16:13 3179 0

В последните 2 седмици направихме всичко възможно и "ТЕЦ Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работил. В момента работят 5 енергоблока от общо 8, като 3 от неработещите са в различни видове ремонти.

Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков след среща с индустриалци заради високите цени на електроенергията.

"Точно преди месец и половина проведохме среща с тях. Тогава темата беше дали да включваме ТЕЦ "Марица Изток" на пазара. Това, което можем да поемем като ангажимент, за да направим възможното от наша страна да се успокоят цените, е предлагане ликвидност на цените на ел. енергията – включване на мощности с подходящи цени на пазара. Ще предложим на ТЕЦ-а да съкрати времето на обявените ремонти, за да въведем по-рано в експлоатация и други мощности", съобщи Живков.

По думите му проблемите, които са довели до изкривяване на пазара, не са от скоро. "Има насложени много проблеми с липсата на регулация на свободния пазар. Наследили сме договори за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени договори, не се извършват в срок и т.н. Правим всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна", поясни министърът.

Преди това председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев поиска оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на ръководството на Българския енергиен холдинг и на ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2".

По думите му от началото на месеца цената на електроенергията в страната е най-висока в целия Европейски съюз, "ако не броим Гърция заради спецификата с хилядите острови".

"В протестна готовност сме. Настояваме за оставки, тъй като по друг начин проблемът не може да бъде решен. В това сме категорични, защото сме сигурни, че не става дума само за некомпетентност, но дори и така да е, това също е достатъчна причина за оставки", каза той.

Още по темата:

Токът на енергийната борса поскъпна рекордно, има изкуствен дефицит, обяви депутат от ИТН

ТЕЦ „Марица изток 2" включи още един блок за работа на свободния пазар

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!