Цените на "черното злато" тръгнаха нагоре

OFFNews 26 юни 2020 в 14:25 1736 0

Цените на петрола се повишават, стимулирани от оптимизма за възстановяването на търсенето на гориво, въпреки скока на заразените с коронавирус в САЩ и Китай, както и рекордното количество запаси от "черно злато", предава Reuters.

Международният бенчмарк брент поскъпва с 0,73%, или $0,38 и достигнаха до ниво от $41,35 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $39,01 за барел, което е повишение от $0,29. По-рано в сесията двата сорта се повишиха със съответно 1,6% и 1,5%. 

"Пазарите на суровини гледат позитивно на глобалното възстановяване, въпреки притесненията от нова вълна на заразата", заяви Автар Санду, старши мениджър за стоковия пазар във Phillip Futures в Сингапур.

Данните на анализаторите показват силно повишаване на трафика в Китай, Европа и в САЩ, което означава, че има подобряване на търсенето на гориво.

През последните няколко седмици трафикът в Шанхай беше по-висок, отколкото през същия период миналата година. В Москва движението също се върна на нивата от 2019 г., показват данни, предоставени на Reuters от технологичната компания за местоположение TomTom.

Въпреки това остават опасенията, че при скок на заразените с коронавирус в южните американски щати ще бъде ограничено търсенето на гориво. Флорида и Тексас са сред най-големите потребители на бензин.

Перспективата за увеличаване на производството на суровина в САЩ също лимитира печалбите днес.

Проучване сред мениджърите в най-големия район за производство на петрол и газ в САЩ, което беше извършено от клона на Федералния резерв в Далас, установи, че повече от половината компании, които са намалили производството си, очакват да го възстановят до края на юли.

Според една трета от анкетираните, цената на WTI би трябвало да бъде между $36 и $41 за барел, за да възстановят производството си, а други 27% са казали, че цената ще трябва да варира между $41 и $45 за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови