От 10-те държавни милиона за саниране КТБ дала едва 6 кредита за година

OFFNews 13 август 2013 в 19:13 4780 10

ктб

Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която по договор с държавата управлява кредитния Фонд за жилищно обновяване, е раздала едва 6 заема на граждани за година и половина. Това съобщиха служители на банката днес пред БНР в отговор на сигнал на гражданка, кандидатствала за такъв кредит, че процедурата разколебава кандидатите заради тежката бумащина. Вероятно банката има изгода да бави тези кредити и да оперира с парите за тях, заяви още жената пред националното радио.

Създаването на Фонд за жилищно обновяване бе инициатива на Министерството на регионалното развитие и е платено с европейски средства от оперативната програма „Регионално развитие“. Тъй като ОПРР отпуска безвъзмездна помощ за енергийна ефективност на собствениците на жилища и домовите асоциации на многофамилни блокове в размер на 50%, кредитният фонд е инструмент гражданите да получат улеснен достъп до нисколихвени кредити за останалите 50%.

За изпълнител на обществената поръчка на стойност 2.45 милиона лева на министерството са кандидатствали 2 банки и търгът е спечелен от КТБ, показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Стойността на поръчката (2.45 млн.), както и по-голямата част от сумата в новоучредения фонда (9.57 млн.) се финансира с пари от оперативната програма. Основното задължение на КТБ е да съфинансира фонда с 1 млн. лева и да отпусне кредити от поне 9.57 милиона до средата на 2015 г.

Договорът с КТБ бе подписан през февруари 2012 г. и фондът работи от април миналата година. Оттогава досега банката е отпуснала едва 6 кредита в размер на няколко хиляди лева, стана ясно днес от думите на проектния мениджър на фонда Васил Зарков. До момента са постъпили 20 молби за отпускане на кредит за жилищно обновяване, но 5 от тях са отказани, а останалите още са в процедура по одобряване, каза мениджърът.

Заемите се отпускат с относително ниска лихва – от 6.5%. Те са с шесмесечен гратисен период и са за срок до 10 години. Банката предлага обаче и специални условия, с които лихвата може да се смъкне до 4.5%. С 1% пада лихвата, ако съответното сдружение на етажната собственост открие доверителна сметка в КТБ и с още 1%, ако кредитополучателят разкрие разплащателна сметка за месечната си заплата в банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!