Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Блок в София спечели първи 75% помощ за саниране

Нели Чолашка 10 май 2013 в 16:43 3041 0

Блокът в столичния квартал
Блокът в столичния квартал "Яворов", който ще получи 75% помощ за саниране.

Първото споразумение за безвъзмездна помощ от 75% за саниране е подписано днес между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и собствениците на блок в столичния квартал „Яворов“, съобщиха от министерството.

Санирането на сгради става с евросредства. Проектът стартира миналата година и първоначално идеята беше с евросредства да се поемат 50% от разходите, а останалите 50% да са за сметка на етажната собственост, като има опция за нисколихвени кредити.

Прогнозната обща стойност на санирането на сградата, с която днес беше подписано споразумението, е 128 086,17 лева с ДДС. С безвъзмездната финансова помощ по проекта ще се осигурят 97 828,27 лева, а собствениците ще съфинансират ремонта с 30 257,90 лв.

Жилищният блок е сред първите, подали заявление за участие в програмата за саниране в МРРБ, уточниха оттам. Сградата е с един вход, на 4 етажа е и има шест жилища. Както много кооперации в София, тя у частично санирана.

Ремонтът с еврофинансиране предвижда подмяна на дограма на общите части и на жилищата, полагане на топлоизолация на ограждащите конструкции, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление в тях.

До момента в МРРБ са подадени 197 заявления. Одобрени са 114 и са отхвърлени 16. Останалите все още се разглеждат. 

За ремонт с цел по-добра енергийна ефективност по тази програма могат да кандидатстват всички кооперации и жилищни блокове с най-малко 3 етажа и 6 апартамента, които са проектирани преди април 1999 г. Важи и за панелните блокове, и за тухлените сгради.

Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев спечели конкурса за банка, която да отпуска нисколивени кредити на кооперациите с одобрени проекти. Те са дългосрочни – до 10 години с 6-месечен гратисен период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!