Служебният кабинет ще предложи на НС да прибира свръхпечалбите и на ''Лукойл''

Стоянов е категоричен че българската икономика се движи много стабилно, като имаме над 10% ръст на БВП, ръст и на износа, и на вноса.

OFFNews 30 октомври 2022 в 12:00 4015 1

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Министърът на икономиката Никола Стоянов

Служебният кабинет подготви и ще внесем тази седмица комплексни законови мерки за трайно спадане на цените на горивата. Те ще включват и изземане от държавата на свръхпечалбите и на "Лукойл".

Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНР. 

В събота Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в понеделник в Народното събрание закон, с който да се позволи намаляване цената на горивата.  "Дори от "Промяната" ще гласуват, защото ние сме измислили как "Лукойл" да върне по лев до старата цена. Като се махнаха Кирил и Асен, тя падна с 40 ст., но сега другите 60 стотинки със закон", обясни още Борисов.

"Служебното правителство вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Те ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касае и "Лукойл", добави Николов.

Той определи идеята на ГЕРБ за законопроект за намаляване на цената на бензина, като я определи за неработеща по отношение на българския бюджет.

"Запознати сме с тази идея. Тя би донесла по-скоро приходи за европейския бюджет, защото използва инструменти, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го подкрепят", посочи Никола Стоянов. 

Стоянов коментира мнението на работодателските организации, че прагът, над който са свръхпечалбите на енергийните дружества, е твърде висок: "Разбирам работодателските организации, но всичките печалби на държавните енергийни дружества отиват в бюджета така или иначе".

По думите му еднозначната позиция на служебното правителство е компенсациите за тока за бизнеса да продължат до 2023 г.: "Ситуацията е доста изчистена как да се действа. Като министър на икономиката държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто така да им помагаме, целта е икономиката да расте и да дава работни места".

Министърът на икономиката коментира, че отстъпката от 25 ст. за литър гориво бюджетът на мярката се изчерпва, но зависи от Народното тя да бъде удължена.

Стоянов е категоричен че българската икономика се движи много стабилно, като имаме над 10% ръст на БВП, ръст и на износа, и на вноса. 

"Това е камъкът, върху който България може да стъпи, за да се изтегли напред в кризата. Няма вълна от фалити, цените на енергийните ресурси са овладени, а според него инфлацията вече ще върви надолу. Наблюдава се обаче покачване при хранителните стоки, което е притеснително", уточни министърът.

Според него се наблюдава вълна от закриване на работни места, каквито прогнози имаше: "Лошите очаквания се преместват във времето. Тази година не се състояха, евентуално се очаква да са през следващата година".

Никола Стоянов посочи, че очаква инфлацията след септември вече да върви надолу и подчерта, че цените на енергийните ресурси в България са овладени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!