Съдът спря окончателно частните интереси за връщане на контрола над 'Капитан Андреево'

OFFNews 02 юли 2022 в 17:53 8107 2

Христо Даскалов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Христо Даскалов

Върховният административен съд е отхвърлил окончателно искането на фирма "Евролаб 2011", която протестира решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция през ГКПП "Капитан Андреево" плодове и зеленчуци.

За решението съобщава Mediapool. То все още не е публикувано в системата на съда.

Преди месец към медиите изтече запис от разговор на среща, на която е бил предложен подкуп, състояла се между сегашния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов и предшественика му Пламен Моллов.

По време на разговора бившият шеф на БАБХ се опитва да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо нередно. “Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки-Маки и т.н.. Да знаеш просто", казва Моллов.

От записа се чува как Моллов обяснява, че са му дали "едни документи" да ги предаде на Даскалов. Даскалов твърди, че папката била пълна с пачки.

''Документация'' с около 100 хил. лева за шефа на БАБХ: ''Хванах я с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи''

Когато я отворил, видял банкнотите - разказва впоследствие Даскалов и преценява, че сумата би трябвало да е била около 100 хил. лева, не ги броил. На записа се чува, че предложението е, "за да не се изнасилваме" и че можело папката да пристига "регулярно". Отговорът е: "А не, не, не..."

"Не съм участвал в такива неща, не искам и да участвам. Все пак съм на човек на достатъчна възраст. Изкарахме до тука по честния начин, сега да станем за смях и за порицание..." - казва Даскалов впоследствие пред bTV и допълва: "Аз хванах папката само с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи".

Даскалов сигнализира прокуратурата.

Моллов отрича твърдението за предлаган подкуп.

По това време премиерът Кирил Петков, Христо Даскалов и депутати от управляващата коалиция говорят за стотици милиони левове пропуснати ползи на държавата от контрола на “Капитан Андреево“

Разследване на Bird.bg твърди, че фирмата има връзки с хора като издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки и приближения до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързания с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за когото "Капитал" прави връзка с бивши общински служители от ГЕРБ.

Собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров отрича да ги познава.

Повече от 10 години приходите от фитосанитарния контрол на границата с Турция са отивали в частната лаборатория "Евролаб 2011", която е собственост на фирмата "Интерпред Еврологистик". Фирмата получава право да извършва фитосанитарен контрол при управлението на ГЕРБ (2012 г.). Тогава министър на земеделието е Мирослав Найденов.  Найденов обяснява, че заповедта е подписал негов заместник.

Фирмата е наела помещенията на БАБХ на граничния пункт за 10 години.

В началото на тази година БАБХ сключва нов договор за наем на помещенията на "Капитан Андреево" уж с нова фирма - "Евролаб 2011". Собственикът ѝ е свързан със старата - Васил Димитров е бил служител в "Интерпред Еврологистик".

Новият управител на БАБХ Христо Даскалов решава да върне контрола в ръцете на държавата и разпорежда контрола върху идващата от Турция стока да се прави в държавна лаборатория. Държавата започва да получава на седмица по милион лева приходи, а хванатите продукти със завишени количества нитради и пестициди се увеличават четирикратно.

“Евролаб 2011“ завежда редица дела. Едно от тях е пред Хасковския административен съд и е с искане за прекратяване на действията на служители на БАБХ на “Капитан Андреево“. Фирмата казва, че държавата незаконо взима проби от внасяните
на нейна територия стоки.

Фирмата твърди, че само тя е оператор на граничния контрол, а държавата не може да се меси, като прави физическото отделяне на представителни извадки от въвеждани в ЕС стоки.

Върховният административен съд обяснява на фирмата, че положението е точно обраното. Фирмите, които са оператори на внасяните животни и други стоки, са длъжни да оказват съдействие на държавните органи по контрола.

"Задължението на операторите е да предоставят достъп до стоките, които се въвеждат в ЕС. В случая видно от представените по делото доказателства, че служители на “Евролаб 2011“ присъстват при извършването на проверките от служителите на БАБХ, т. е. до стоките е осигурен достъп и е осигурено присъствието на оператора“, се казва в решението на ВАС. Съдът допълва, че вземането на пробите е задължение и правомощие на служителите на БАБХ, в качеството му на контролен орган. Съдебното определение на ВАС е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

03.07 2022 в 12:50

Браво! Има надежда!!!

5827

1

pisnamiotmutri

02.07 2022 в 18:18

Ей ама и нагли тия фирми. Входа към Европа на фирмичка. После защо 85% от сигналите за опасни храни в България са с произход Турция
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика