Синьо единство: „Южен поток” и Русия са в основата на банковата драма

OFFNews 28 юни 2014 в 16:29 7454 7

Снимка Архив

Христо Панчугов

Руските икономически интереси в България и „Южен поток” стоят в основата на опитите да се дестабилизира банковата система у нас, каза председателят на „Синьо единство” Христо Панчугов, цитиран от "Дарик".

По негово мнение банки, за които се появиха съмнения за ликвидността на кредитите, са свързани именно с интернационалния газопровод.

"Настояваме за бързо и резултатно разследване на ДАНС, МВР и прокуратурата, което да установи кой се опитва да дестабилизира банковия сектор. Тези действия трябва да се синхронизират с БНБ, Министерски съвет и Президентството, както и с политическите лидери, за да се прекрати паниката в обществото", обясни Панчугов.

Председателят на „Синьо единство” осъди липсата на ясни позиции на премиера, на председателя на Народното събрание и на шефовете на основните парламентарни групи по случващото се с банките. Според него този парламент "срина държавността, а падащото доверие в институциите също допринесе за кризата в банковата система".

От „Синьо единство” настояват още за незабавна оставка на правителството, съобразена с датата на провеждане на предсрочните парламентарни избори. Преди това обаче те искат  Народното събрание да реши два важни въпроса - бързото подписване на меморандум с Европейската комисия за новите оперативни програми и да избере български еврокомисар.

Панчугов каза още, че според него служебният кабинет не трябва да бъде експертен, а да включва силни политически фигури, ползващи се с доверието на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови