БНБ призова политиците: Не говорете за банките

Симона Костадинова 28 юни 2014 в 15:00 3128 0

Снимка Архив

В свое обръщение Управителният съвет на БНБ апелира към политическите лидери да ограничат своето публично говорене на тема банки.

От БНБ молят и за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие свързани с банковата система. Те подчертаха също, че очакват подкрепа за запазване на финансовата и банковата стабилност.

Ето пълният текст на съобщението:

"През последната седмица нееднократно основните политически сили заявиха готовност да подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. Както всички вече се увериха, спокойното и гладко функциониране на банковия сектор не е самоцел, а е от първостепенна обществена важност. Финансовата и банковата стабилност са плод на усилията на няколко български правителства и няколко български парламента – плод на усилията на цяло едно поколение.

Ето защо още веднъж се обръщаме към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел.

Апелираме към политиците и към цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки.

Днес е време за консолидация, за солидарност и за национално съгласие и единство за доброто на всички български граждани. 

Призоваваме утре по време на политическите консултации при президента на Републиката всички институции и политически сили да излязат с единна позиция в подкрепа на усилията на Българската народна банка и българското правителство за запазване на финансовата и банковата стабилност и на съзидателната посока на обществено развитие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови