СЕТА влиза в сила днес

OFFNews 21 септември 2017 в 08:21 8341 0

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА) влиза в сила днес, припомня БНР.

Документът беше одобрен от страните членки в рамките на Европейския съвет и гласуван от Европейския парламент.

Той ще влезе в сила окончателно след ратифицирането му от парламентите на всички държави от общността.

Пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис определи споразумението като "крайъгълен камък" в търговската политика на ЕС:

"Това ще даде възможност на компаниите и хората да започнат да берат плодовете на това споразумение. Както знаете, то трябва да бъде ратифицирано на национално ниво от всички страни-членки на ЕС преди да влезе в сила. Комисията очаква от тях да проведат дискусии в контекста на ратификациите. Разбира се, ние оставаме ангажирани със страните-членки, парламентите и техните граждани в демократичния процес до пълната ратификация".

Споразумението ще доведе до отпадане на 98% от тарифите, които сега бизнесът плаща в процеса на вноса и износа между ЕС и Канада. Освен това фирми от ЕС ще могат да кандидатстват за договори с обществено финансиране в Канада. Очаква се и по-значима част от придобитите в ЕС квалификации да бъдат признавани и в северноамериканската държава.

Българското правителство подкрепи споразумението, като ключов момент е ангажиментът на Канада да премахне визовия режим за български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови