Регионалното министерство похарчило 10 млн. за рязане на храсти, а пари за снега няма

OFFNews 14 ноември 2014 в 08:59 6105 11

Регионалното министерство е похарчило 10 милиона лева за рязане на храсти. В същото време пари за почистване на снега малко преди началото на зимата няма, обяви регионалният министър Лиляна Павлова в интервю за Нова тв.

Парите са изхарчени още през лятото, уточни тя. Тогава на власт бе правителството с премиер Пламен Орешарски.

"Аз съм избрана за народен представител от Варна и пътувам до там. На пътя Шумен - Варна имаше храсти по средата. Има изрязани храсти, но не във важните проходи и магистрали, не където е важно това да се направи. Парите са изхарчени за това, а не, например, за оправяне на мантинели и закърпване на дупки", каза Павлова.

Критично е положението по отношение на готовността за зимата и при магистралите "Люлин" и "Струма". "От необходими 5000 тона сол, има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини, имаме четири", поясни Павлова.

Никаква готовност за зимната нямат областите София (столица), София област, Плевен, Стара Загора и Смолян, сочат данните на Министерството на регионалното развитие.

В червено са областите, които нямат никаква готовност за зимата, в жълто - областите, в които положението е по-добро, в зелено са областите, които са напълно готови.

„Това ми е и работа, да ви кажа. Моят конкретен ангажимент като ресорен министър за пътната инфраструктура е... аз не само трябва да се влача по корем, но трябва и да проведа преговори с Европейската инвестиционна банка, със Световната банка, за да осигурим финансиране за по-голямата част от тази магистрала.“ Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова в отговор на въпрос в интервю за Нова тв тази сутрин и тя ли е готова да се влачи по корем, като министър Томислав Дончев, за да бъде построена автомагистрала „Хемус“епликата на вицепремиера Дончев е от негово интервю за „24 часа“, публикувано на 13 ноември. Той заявява: „Ще действаме, без да губим ден време. Но "Хемус", ако трябва, по корем ще се влачим, но в рамките на мандата трябва да е готова“.

"Много малка част от магистралата може да бъде построена със средства от европейски фондове, но за да стигнем до финансиране, първо трябва да направим подготовка. Към днешна дата можем да проектираме и построим едва 60 километра магистрала – от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч. А за 300 км трябва да се направят отчуждения. Ако не се промени законът, каквито предложения внесох, това може да се влачи и 20 години. Планът е магистралата да е готова до 2020 година. Строителството на първите 60 км започва от 2015 г.", каза още Павлова.

На 17-и въвеждаме готовност за фирмите за зимно почистване и ако до вторник не са готови, започваме да ги санкционираме, увери Лиляна Павлова. Машините на фирмите сега са по обекти, трябва да ги свалят и преоборудват с гребла, допълни тя.

"Въвеждаме ново правила, от което фирмите са леко притеснени, а именно шест часа преди започването на снеговалежа, на 200 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да са разположени готови, запалени снегорините", обясни регионалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!