Обстановката в страната се нормализира след снежната блокада

OFFNews 26 октомври 2014 в 14:04 3445 0

Обстановка в страната след обилния снеговалеж и поройните дъждове постепенно се нормализира. Пътищата в страната са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание, съобразена скорост и с подходящи за сезона гуми.

С тежкотоварна техника продължава акцията по изтегляне на закъсалите вчера автомобили в прохода Троян-Кърнаре, съобщава БНР.

20 души бяха настанени късно снощи на топло в сградата на община Карлово, след като престояха повече от 12 часа в снежния ад на прохода. Заради снежните преспи и падналите клони десетина коли и пътуващите в тях останаха блокирани часове наред. Късно снощи хората бяха евакуирани и нощуваха в мотел в района на Карлово, а днес предстои да бъдат изтеглени и автомобилите им, съобщава bTV.

В Ловешка област все още има населени места без ток, заради прекъснати електропроводи от обилния и мокър сняг, който вали и в момента.

В Габровско все още 30 села и градски квартали са без ток. Обявеното вчера бедствено положение не е отменено и общината препоръчва на жителите в населените места на областта да не излизат навън, ако не е наложително. Учебните занятия утре са отменени. Екипи "Енергопро" работят по отстраняването на авариите. Общината е мобилизирала цялата налична техника - 25 машини, за почистване на снега. Сигнали за бедстващи хора няма. Пожарникари, служители на общината и "Благоустрояване" продължават да разчистват пътищата от паднали клони и дървета. Снежната покривка в града надхвърля 60 см. Градският транспорт се движи със закъснение. Движението на влаковете е преустановено.

Все още десетки селища в Смолянско са с прекъснато електрозахранване. Движението по пътищата се извършва при зимни условия. Всички направления от републиканската мрежа се почистват и обработват. Бедственото положение в община Баните ще бъде отменено в 13.30 ч.

Обстановката в Хасково бавно се успокоява. За денонощието падналият дъжд е 109 литра на квадратен метър. Нивото на река Хасковска пада и няма опасност ново преливане,съобщиха от Областната противопожарна служба. Продължава отводняването на пострадалите стотици сгради.Започва проверка за състоянието на язовирите в общината.Засега няма данни за скъсани стени и прелели водоеми,информираха от Кризисния щаб.Комисия ще прави оценка на нанесените щети. От ВиК уточниха, че централната част на Хасково и още няколко квартала ще бъдат без вода заради повредени помпени станции.

Учебни часове няма да има за 700 деца заради наводнена сграда.

В Сливен продължава да духа студен северен вятър с пориви до над 100 километра в час. 14 души остават блокирани в хижа в местността Карандила край Сливен, тъй като пътят продължава да се почиства. Има изкоренени дървета и скъсани билбордове. Все още има региони без ток във вилната зона на Сливен, местността Селището и селата Крушаре, Желю Войвода, Блатец, Калояново. Снегът в Балкана е над 30 см.

Всички пътища в община Бургас са проходими. Само четирима от евакуираните от селищата в общината, сред които и двама англичани, са под грижите на администрацията и са настанени в дома за възрастни хора. Осигурена им е и храна.

Продължава разчистването с тежка техника на инфраструктурата в цялата община. Най-засегнати остават селищата Ченгене скеле, "Черниците", "Маринка" и "Извор". Няма бедстващи хора, но на някои места няма ток. В Прелива язовирът в Горно езерово. Залята е част от пътния участък. Наводнени къщи и изровени улици има в Бургаското село Маринка.

Най-важното
Всички новини