Quantcast

Прокуратурата повдига обвинение срещу директора на КТБ

Offnews Последна промяна на 12 юли 2014 в 13:19 8777 10

Още днес прокуратурата ще повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев.

Това съобщи БНТ.

Вчера прокуратурата задържа Русев и главния касиер на КТБ Маргарита Петрова. Арестите бяха извършени веднага след изявлението на Управителния съвет на Българската народна банка, чрез което те обявиха, че проверката в КТБ показала, че липсват документи за кредитни портфейли за 3.5 милиарда лева, че лично мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев бил изнесъл сума, предимно в евро, равна на над 205 милиона лева. От БНБ не обясниха как всичко това се е случило, без те да забележат и как от страната се изнасят 205 милиона кеш. Не стана ясно как точно БНБ е изпълнявала законовите си задължения да упражнява банков надзор.

Русев е бил задържан в Созопол и вече е в София. Той ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Според прокуратурата Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 205 милиона лева, които били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. За случая обвиняема вече е Маргарита Петрова.

Утре прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и главната касиерка Петрова. На този етап разследването е за съучастие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.07 2014 в 17:36

Освен ЗАМИТАНЕ на следи с разни екшъни, арести, уж защитени свидетели, и всякакви хитрини за ЗАМАЗВАНЕ и потулване ВСЕ ОЩЕ СЕ ЧАКА ОТГОВОР“ кой” предизвика банковата паника “КТБ” чрез действия на Главен прокурор, МВР Пикчърс, ТV изяви, протестни мрежи и т.н., както и КОЙ НАРЕДИ 800 млн лв да се прехвърлят към 10-16 юни от КТБ в друга банка – ЗАСЕГА само мълчание и ослушване...!?!?!?!?!?
Важен въпрос е ЗАЩО БНБ НЕ ПРИЛОЖИ чл. 33 от ЗаконаБНБ: “... БНБ при възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата с-ма, може да предоставя кредити/левове на банка, ако те са... обезпечени. Условията и редът за отпускане ..., както и критериите за установяване ... ликвиден риск се определят с наредба/БНБ” за кредитиране на банки в левове с/у обезпечение. Наредба 6-БНБ бе променена 30юни14 и обезпечението бе намалено от 125 %на 110 %.
КТБ е поискала на 16юни14 кредит от БНБ за възникнал ликвиден риск, БНБ цяла седмица трае, опашките пред КТБ растат, КТБ плаща, ОЩЕ 800 млн лв. се прехвърлят от КТБ в друга банка, накрая 20 ЮНИ КТБ иска от БНБ Специален надзор по закона.
Вкратце - налице е повторение почти в детайли на схемата “криене на Джордж Буш в Белия дом цяла нощ”, само и само да не даде кредит от 20 млрд долара на Леман Брадърс за възникналия ликвиден риск. И което струваше на света финансова криза за стотици и хиляди милиарди долари. ИНАЧЕ казано 20 млрд срещу стотици и хиляди милиарди изгубени в разразилата се финансова криза....
КОЙ МОЖЕ ДА ИЗЧИСЛИ КОЛКО СТРУВА на българската финансова система ОТКАЗА на БНБ да ДАДЕ КРЕДИТ НА КТБ за възникнал ликвиден риск. Приказките на Йовчев за “няма риск за националната сигурност” са мижи да те лажем”. Какъв риск, каква национална сигурност, какви пет лева....
ПИТАНЕТО е КОЙ и ЗАЩО не даде по ЗаконаБНБ кредит на КТБ за възникнал ликвиден риск?

12.07 2014 в 14:54

ха сегааа к'во стана ,пак същата приказка арестувани са подставени лица,ще ги помотаят из съдилища за замазване на хорските очи,след това ще ги обявят за невинни няма доказателства,ииии то минало времето хората са забравили,на подставените лица ще им бъде заплатено подобаващо за причиненото неудобство и така вовеки веков
честито на Българския данъкоплатец

12.07 2014 в 14:54

К'во си ебала мамата, това е частна банка, вложителите като Мултак N1 да му мислят, сега на мен като ми е фалирало кафенцето и имам да връщам пари, дайте бюджета да ми даде та да ги върна -> няма такъв филм, Мултак N1, да взима чука и длетото, а по-добре и сърпа и да се захваща за работа!!!

12.07 2014 в 14:35

Костинброд 2 - епизод 17.
Тия съвсем ни взеха за канарчета.
Унищожили и прикрили кредитни досиета за 3,5 млрд. (това са камиони кашони), а не смачкали една касова бележка за теглене в брой. :))))) Как се губи (крие, унищожава) информация за кредити на стойност 3,5 млрд. Да не са ги записвали на бакалски тефтер. Информацията я има на поне 3 места в електронен формат. От цялата случка се показа, че освен съд, прокуратура, правителство, изпълнителна власт, БНБ също е подвластна на мафията (БСП-ДПС-ББЦ-АТАКА...., създадени и подвластни на КГБ). Трябва външен, независим квестор да направи пълна ревизия на паричните потоци и ще лъснат повечето продажници.

12.07 2014 в 14:13

"Нека си припомним какво пишеха от КТБ, когато се жалваха наляво и надясно, че лоши хора водят кампания срещу тях :("

Познавам 10тина вложителя в КТБ и нито един, който да е теглил кредити от тях. Също така мустака раздаваше пари наляво и надясно, то не бяха църкви, театри, спорт, пари за клипове на групи. Купуваше всички културтрегери. Плати кампанията на Бареков (става въпрос за милиони). И от къде толкова пари? Точил е яко, сега се прави на много чист.

12.07 2014 в 14:03

A дали ще задържат сериозните играчи?

12.07 2014 в 14:01

мамата си @бало, еййййй

http://idvassilev.blogspot.com/

12.07 2014 в 13:59

А истинските виновници дали ще ги хванат

12.07 2014 в 13:57

Виждам вече как забивам кол в нещо, ако още веднъж прочета как не знам си кой си бил прибран. Поръчка.

12.07 2014 в 13:42

Нека си припомним какво пишеха от КТБ, когато се жалваха наляво и надясно, че лоши хора водят кампания срещу тях :(

"Корпоративна търговска банка АД постигна устойчивия си растеж благодарение на стабилната си търговска политика, умелото управление на рисковете, увеличението на придобитите финансови средства, прозрачностга в общуването с клиентите и партньорите си, предоставянето на обхватни финансови решения и многообещаващи бизнес идеи.

Силните страни на профила на банката се състоят в отличното познаване на целевите групи, фокусирането върху фирми износителки, стабилната клиентска основа, стъпваща върху дългогодишните отношения с водещи компании от търговията, енергийните и комуналните услуги, строителството, преработващата индустрия, машиностроенето и др. сектори.

Като резултат от устойчиво пазарно присъствие, мениджмънт и широко развита политика на социална отговорност Корпоративна търговска банка АД бе отличена с множество престижни награди, които дават ясна и обективна оценка от обществеността за цялостната дейност на банката."