Природният газ поскъпва с повече от 14% от 1 януари

КЕВР отново отложи решението каква точно ще е цената

OFFNews 29 декември 2021 в 13:17 1707 1

От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните към момента 14%, стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране. Каква ще бъде точно тя ще се разбере в началото на 2022 г.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи като основна причина скока на цените на европейските борси.

"В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши, т.е. би следвало да очакваме едно немалко повишение при цената на природния газ, считано от 1 януари", посочи той.

"Булгаргаз" предлага цената на синьото гориво да стане малко над 117 лв. за мегаватчас от януари. Изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов обаче посочи днес, че увеличението може да е още по-значително. От дружеството посочиха още, че стойността на газа, която "Булгаргаз" предлага на пазара, е с 35% по-ниска от действащите цени от европейските пазари.

Павлов бе категоричен, че доставките на природен газ за зимата са осигурени, а потреблението в момента е най-високото за последните десетина години.

И той, и Иван Иванов се обърнаха към управляващите с призив да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

Николай Павлов обяви по-рано днес, че дружеството е сезирало ДАНС за изтекла информация за клаузи от договора с азерския доставчик, което е недопустимо и се случва за първи път. Засега отговор от ДАНС няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови