Булгаргаз сезирал ДАНС за изтекли данни от договора за азерския газ

OFFNews Последна промяна на 29 декември 2021 в 09:01 2394 0

На 21 декември "Булгаргаз" е сезирал ДАНС за изтекла информация за клаузи от договора с азерския доставчик, което е недопустимо и се случва за първи път, съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов пред бТВ.

Според него за последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори и да се вадят документи. Това би могло да доведе до негативни последици за дружеството, защото са били извадени факти, които нямат нищо общо с истината.

"По две линии се изнася (информация). Едната е Българската газова асоциация и втората – по интернет разни блогъри коментират клаузи от договора. Договорът, който е сключен през 2013 г., предвижда точка на доставка гръцката връзка, т.е. интерконекторът България-Гърция. Към настоящия момент той още не е изграден. Задължение на доставчика е доставя там, а нашето - да го получаваме именно на тази точка", посочи Павлов.

И допълни, че отсрещната страна няма никакъв ангажимент да доставя където и да е било.

"След като те заявиха готовност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е изградена, те са готови да доставят, обаче ние не сме готови да приемаме. Изпаднахме в ситуация, в която, освен че не можем да приемаме газа, подлежим на санкции", обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

По думите му след това са започнали разговори за пренасочване на количества към алтернативен газопровод. Към момента не се доставя цялото количество, а около 1/3. Така той отговори на въпроса дали се доставя 1 млрд. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по договора от 2013 г. И уточни, че няма подписан анекс за отказ от останалите количества.

"Подписахме анекс, с който доставките се извършват на съседния газопровод, който е на 300 км. от другия", заяви Павлов и добави, че всички клиенти на "Булгаргаз" са обезпечени 100%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови