Превозвачи блокираха "Дунав мост"

OFFNews 31 октомври 2016 в 10:51 7250 1

Снимка БГНЕС

Превозвачи от цялата страна блокираха "Дунав мост" на ГКПП "Русе - Гюргево".

Блокадата ще продължи до 12 часа, като преминаването е невъзможно на вход и изход на пункта. Засега граничен пункт "Лесово" работи нормално.

Документите на тежкотоварните автомобили се обработват без забавяне. Към "Гранична полиция" не е подавана информация от превозвачи за блокиране на пункта. Полицията в Ямбол също не е уведомявана за такива намерения.

По-рано българските превозвачи предупредиха, че ще предприемат протестни действия на основните гранични пропускателни пунктове. Причината за протеста е "нетърпимото", според тях, положение на границата от последните няколко месеца.

Шофьорите са принудени да чакат по 40-50 часа, за да преминат границата, без да получат обяснение от държавните институции. Това не само поставя превозвачите в "нечовешки условия", но и нанася щети на българската икономика за стотици хиляди левове, сочат от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи и още няколко браншови организации.

Заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов заяви, че целта на протеста е да покаже, че от бавното пропускане през границата страда цялата българска икономика.

„Проведохме срещи с държавните структури, които отговарят за КПП-тата. Абсолютно никакво обяснение не дадоха. Ние престанахме да смятаме нашите загуби, защото не смятаме никъде плюсове, а отвсякъде се трупат минуси. Така че… ефектът за бизнеса е… не само за транспортния бизнес, а и за икономиката на страната”, каза той пред БНР.

Превозвачите предвиждат протестът да обхване зоните на шест контролно-пропускателни пункта: "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, на гръцката граница – "Кулата", на сръбската – "Калотина", и на румънската – "Дунав мост" – Русе и "Дунав мост" – Видин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!