Преговори: 10 млрд. евро държавна помощ за Lufthansa срещу 25% дял за правителството

OFFNews 04 май 2020 в 09:02 2760 1

"Луфтханза" (Lufthansa) е близо до споразумение с германското правителство за финансова подкрепа, заяви авиокомпанията в писмо, цитирано от "Блумбърг". 

Авиокомпанията иска тази подкрепа, след като миналия месец обяви, че губи по 1 млн. евро на час от началото на кризата от коронавируса. 

В средата на март най-голямата германска авиокомпания приземи около 700 от самолетите си или близо 92% от общо 763-те машини заради пандемията. Повечето от 130-те хиляди служители преминаха на съкратено работно време. Пътниците намаляха от 350 000 на 3 000 на ден.

От "Луфтханза" се надяват да получат от правителството до 10 милиарда евро. В замяна, според списание "Шпигел", германската държава иска 25% дял от компанията, което ще позволи на властите да блокират спорни управленски решения, като например разпределяне на дивиденти в разгара на кризата.

"Помощта на правителствата е важна за възобновяване на полетните операции, веднага щом обстоятелствата позволяват", стана ясно от писмо, подписано от главния изпълнителен директор Карстен Спор и членовете на Управителния съвет.

Авиокомпанията преговаря с правителствата на Германия, Швейцария, Австрия и Белгия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови