"Информацията за нови собственици във Виваком е невярна"

Надбягване с един кон не е състезание, коментира вицепремиерът ситуацията в "Български пощи"

OFFNews 19 март 2015 в 18:23 4487 0

Снимка БГНЕС

"Не искам и не мога да коментирам дружествата "Дунарит" и "Виваком". Според моите сведения това, което излезе като информация за нови собственици е дълбоко невярно".

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV.

По-рано днес стана ясно, че начело на "Виваком" има нов собственик - компанията LIC33, зад която стои Пиер Луврие. Вчера група инвеститори от Европейския съюз, близки до дружеството официално обявиха, че ще придобият мажоритарния дял на "Виваком", както и други водещи компании в страната. Европейски инвеститор преговарял и проявявал интерес и към дружеството "Дунарит".

"Игри и игрички за смяна на собствеността върху определени дружества, свързани с КТБ вече са започнали. Това е причината и за спешните законодателни промени. В режим на максимална прозрачност ще бъде направено всичко възможно да се спрат злоупотребите. Трябва да бъдат върнати и спрени изтичането на пари от КТБ", посочи Томислав Дончев.

"Съвсем нормално е, когато има атрактивни поръчки да се разпалват страстите. От това, което видях надбягване с един кон не е истинско състезание", коментира сделката около "Български пощи" Дончев. Ще продължим с проверката около случая. Всичко около наследството на КТБ е притеснително. Има разлика между това, което знам и което мога да ви кажа", каза още той. 

Вицепремиерът определи като основна пречка за чуждите инвестиции у нас - "олигарсите, които взаимно се изключват".

"Със сигурност имаме олигарси, те са достатъчно и дори предостатъчно за България като територия", смята Дончев.

Той призна, че за момента няма завършена реформа, но затова има много започнати - здравната, в пенсионната система и административната дейност.

Според Томислав Дончев следващите реформи трябва да са в образованието и пазара на труда. Той смята, че в тях има правилни действия вече, но му се ще нещата да се случват по-бързо. Дончев се надява до края на месеца да се приеме консенсусно решение за пенсионната реформа. 

 "Имаме три или четири различни виждания, така че пълен консенсус не е възможен, но се надявам поне компромис да има", обобщи Томислав Дончев.

Според него сегашното правителство не може да се обвини в липса на смелост за правене на реформи.

"Очевадно е, че без реформи в определени сфери те ще продължат да гълтат пари, като дават по-лоши услуги. Предизвикателството е хем да има реформи, хем да не се загуби стабилността в страната", каза още икономическият вицепремиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!