По примера на Валери Симеонов: И данъчните тръгват на нощни проверки в дискотеките

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2017 в 14:33 3485 0

Все по-голяма част от проверките на НАП за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки ще се извършват след 17,30 ч. в делнични дни, нощем и в почивните и празнични дни, съобщиха от приходната агенция.

Промяната в работното време на данъчните влиза в сила веднага, като инспекторите, които извършват т. нар. оперативни проверки вече ще работят на смени.

Причина за мярката са данни от компютърната система на дистанционната връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП. Те показвали, че надвечер и в почивните дни (когато инспекторите не ходят на проверки) търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите.

Контролната кампания по Черноморието също е потвърдила, че има случаи, в които спазването на данъчните изисквания рязко намалява в часовете, различни от официалното работно време на НАП.

Едновременно с промяната в работния режим на инспекторите, към екипите, извършващи проверки се присъединяват и стотици служители на НАП, които по принцип се занимават с обслужване на клиенти или събиране на просрочени дългове. По този начин от НАП гарантират, че контролът на търговската дейност вече ще е суперстриктен ден и нощ.

Основното внимание на инспекторите е фокусирано върху издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното на фискалните устройства. През 2017 г. за пръв път беше въведено и запечатването на обекти за данъчни нарушения, припомнят от приходната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови