Орешарски: Ще продължим да поддържаме ниски нива на преките данъци

OFFNews 11 февруари 2014 в 10:37 3023 3

Правителството ще заложи на реиндустриализация, запазване на ниските данъци и подкрепа на частните инвестиции. Движещи за правителството ще са усилията за възстановяване на икономическия растеж.

Това са намеренията на правителството, които премиерът Пламен Орешарски изрази пред бизнеса. По инициатива на правителството в НДК се продвежда форум "Правителство - Бизнес".

"Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим", каза Орешарки и обясни, че правителството смята да заложи на мерки като иновациите и реиндустриализацията.

"Аз и кабинетът нямаме нищо против в сферата на услугите, но искам да се разбере, че услугите нямат потенциал да допринесат за икономическия растеж. Затова и една от целите в програмата "Европа 2020" е реиндустриализация на европейските икономики", обясни Орешарски.

"Ще продължим да поддържаме ниски нива на преките данъци, 10% корпоративен данък и 10% персонален подоходен данък. Ще се постараем в следващите няколко години да поддържаме умерени и намаляващи бюджетни дефицити като фискалната консолидация сме си я поставили за цел в по- средносрочен план. Нови нюанси в политиката са по активната регулация от държавата срещу монополите и подпомагане на големи частни инвестиционни проекти.

Ще се постарая в максимална степен да облекчим поне процедурите и да скъсим сроковете в сферата на частните инвестиции", каза още премиерът.

Орешарски отбеляза, че енергетиката заварена в тежко състояние и задачата е на ребалансиране и оздравяване. Той се надява на приемливи параметри за България за строителството на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" , а за проекта Южен поток подчерта, че подкрепя строителството, но при още по добри финансови параметри за България и спазване на европейското законодателство.

Вицепремиерът Даниела Бобева обеща в малките предприятия да се премахне изискването за график за отпуските. Утре кабинетът ще приеме нови 26 мерки за премахване на административната тежаст. До края на годината те ще бъдат над 100.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!