Орешарски: Ще продължим да поддържаме ниски нива на преките данъци

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2014 в 10:37 2723 3

Правителството ще заложи на реиндустриализация, запазване на ниските данъци и подкрепа на частните инвестиции. Движещи за правителството ще са усилията за възстановяване на икономическия растеж.

Това са намеренията на правителството, които премиерът Пламен Орешарски изрази пред бизнеса. По инициатива на правителството в НДК се продвежда форум "Правителство - Бизнес".

"Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим", каза Орешарки и обясни, че правителството смята да заложи на мерки като иновациите и реиндустриализацията.

"Аз и кабинетът нямаме нищо против в сферата на услугите, но искам да се разбере, че услугите нямат потенциал да допринесат за икономическия растеж. Затова и една от целите в програмата "Европа 2020" е реиндустриализация на европейските икономики", обясни Орешарски.

"Ще продължим да поддържаме ниски нива на преките данъци, 10% корпоративен данък и 10% персонален подоходен данък. Ще се постараем в следващите няколко години да поддържаме умерени и намаляващи бюджетни дефицити като фискалната консолидация сме си я поставили за цел в по- средносрочен план. Нови нюанси в политиката са по активната регулация от държавата срещу монополите и подпомагане на големи частни инвестиционни проекти.

Ще се постарая в максимална степен да облекчим поне процедурите и да скъсим сроковете в сферата на частните инвестиции", каза още премиерът.

Орешарски отбеляза, че енергетиката заварена в тежко състояние и задачата е на ребалансиране и оздравяване. Той се надява на приемливи параметри за България за строителството на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" , а за проекта Южен поток подчерта, че подкрепя строителството, но при още по добри финансови параметри за България и спазване на европейското законодателство.

Вицепремиерът Даниела Бобева обеща в малките предприятия да се премахне изискването за график за отпуските. Утре кабинетът ще приеме нови 26 мерки за премахване на административната тежаст. До края на годината те ще бъдат над 100.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 01:55

@Десен преход към ада

Няма как да бъде казано по-добре в толкова малко редове, за което мога само да те поздравя !

11.02 2014 в 19:09

... ще се сетиш... изгони 2-3 милона пушачи и играчи на Еврофутбола, и сега се чудиш как да сложиш бандероли на лекарствата и бебешките гащи... клептоман нещастен!

P.S. а'пропо контрабандата с памперси си е от преди 10-ти... м*** ** д****

11.02 2014 в 11:28

Защо соц елита премахна социализма.. Защото повярва на манетаризма . чудото на икономиката - рогът на изобилието - безкрайния икономически растеж. Печатиш пари поне колкото е растежа, ако е 5%, тогава увеличаваш паричната маса с 5%. Пускаш кранчето на парите ако има дефлация или стагнация, ако има инфлация тогава забавяш потока и увеличаваш лихвата. Така са се въодушевили соц елита, че няма как да не повярват - че с марксизма е свършено - победен е, а пазарната икономика ще е перпето мобиле на безкрайния растеж. А соц елита ще са милиардери, но народа ще живее по-добре от всякога.... НАПРАВО ПРЕДСТОИ ЗЛАТНО ХИЛЯДОЛЕТИЕ, И ЗЛАТНА ЧИНИЯ ЗА ТОАЛЕТНАТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК. Е БИЛО В СЪЗНАНИЕТО НА СОЦ ЕЛИТА В КРАЯТ НА 1980ТЕ


Ето защо беше онази инфлация и големи лихви, преди валутният борд.

АМА ТЕ ОЩЕ ВЯРВАТ В ЧУДЕСА..

Сега най-развитият сектор в България е зърнопроизводството, той е най финансиран от субсидии, и сега в кризата увеличи износа на България. На ниво на най-развитите държави е. Ако това го правихме от 1990та до 2000 та, с всички сектори, щяхме за десет години да стигнем Германия. Така е направено икономическото съвземане на ГФР след войната. Що е трябвало да чакаме ЕС, и без това сега даваме повече пари на ЕС, отколкото тя уж ни дава. Танов казва, че сега събираме 100 милиона от митниците и ги даваме всички на ЕС. Та че сме загубили и митническите си постъпления, и даваме 1 милиард на ЕС от бюджета на държавата ни, а има и бол внос от ЕС - за сметка на износа ни. Сега БВФ казва че ще се оправим след 50 години, нещо което със сигурност са го казвали на Индия и Африка преди 50 години-