Окончателно: 25 стотинки отстъпка при зареждане на литър евтино гориво

Йорданка Веселинова 30 юни 2022 в 16:39 1363 2

Снимката е илюстративна

Снимка Pixabay

Мярката беше част от представения през май правителствен антикризисен пакет от мерки

Народните представители окончателно подкрепиха въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво. "За" бяха 160 депутати, а "против" - 56. 

Мярката влиза три дни след обнародването й в Държавен вестник. 

Мярката беше част от представения през май правителствен антикризисен пакет от мерки, който бе заложен в актуализацията на бюджета, която депутатите гласуваха.

Отстъпката ще важи за бензин А95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. Тя ще е валидна за всяко зареждане до 50 литра. Мярката ще важи до края на годината. Въвеждането на отстъпката ще струва на хазната 150 млн. лв.

Основните упреци срещу предложението на Асен Василев дойдоха от опозицията. Според ДПС още преди отстъпката да е въведена, тя е довела до увеличение на цените в бензиностанциите. От ГЕРБ пък заявиха, че мярката не е достатъчно добре таргетирана. Обвинението на "Възраждане" също беше свързано с цените на горивата на колонките в момента. Искра Михайлова, която според сайта на НС е само "специалист по връзки с обществеността", реши да говори за енергетика и засипа предложенията с редица обвинения. Тя заяви, че отстъпката от 25 стотинки не е достатъчна. Депутатът от ПП Искрен Митев и напомни, че тя не е е специалист в областта, че гласува в синхрон с ГЕРБ, а след това я призова да излезе и да обясни поне едно от предложенията, които е подкрепила. Михайлова не откликна на този призив.

Бившият енергиен министър Делян Добрев също каза, че мярката е зле таргетирана и обясни, че по-богатите, които пътуват повече и на седмица пълнят по два резервоара гориво ще имат по-висока отстъпка от по-бедните, които използват един резервоар за 2 месеца.

Този аргумент бе казан и на бюджетна комисия във вторник, когато вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев заяви, че мярката не е таргетирана правилно, защото през 2016 г. правителството на ГЕРБ не е въвело електронната идентификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

30.06 2022 в 18:21

Ненужни, популистки мерки. Аз карам автомобил произведен през 2021, съответно зареждам от "скъпия" вид бензин. Обаче това няма да е субсидирано.

Бай Пешо, който кара Москвич от 1983-та, получава 25 ст. от моите данъци, ама за хора с по-нови коли като мен е прекалено скъпо да се дава. Нищо, че пропорционално ДОД идва от нас.

14469

1

случайно прочетох

30.06 2022 в 17:16

Последно :
"Мярката влиза три дни след обнародването й в Държавен вестник. "

или

"Мярката ще важи от 1 юли до края на годината. " ???????????????????
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика