НОИ: Предупредихме веднага пенсионерите със сметки в КТБ

OFFNews 28 юли 2014 в 16:05 4649 1

Поделението на НОИ във Враца.

"Действията на Национален осигурителен институт (НОИ) по казуса с изплащаните пенсии по сметки в КТБ и “Креди Агрикол България” са навременни и адекватни".

Така от НОИ отговориха на обвиненията на омбудсмана Константин Пенчев, който в интервю за Нова телевизия тази сутрин обвини пенсионното, че не е реагирало адекватно и навреме на случващото се с КТБ, заради което пенсиите на 6000 души са блокирани в банката.

По думите на омбудсмана сметките са можели да се изместят в рамките за два дни, още когато е станало ясно, че КТБ тръгва надолу.

От НОИ напомниха, че превеждат пари по банкови сметки, посочени от пенсионерите (няма как осигурителния институт да открие сметка на физическо лице).

След поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни, пенсионното е пуснало информация до всички медии за възможностите за промяна на банковите сметки и определяне на по-дълъг срок за подаване на заявления – до 2 юли 2014 г. (по принцип заявления за промяна на сметката се подават до 1-во число).

По данни на НОИ информацията е отразена в шест печатни медии, две радиа, една телевизия и над 20 информационни сайта. Отделно институтът е публикувал информацията на като съобщение на интернет страницата на института, което е посетено от 6761 потребители. 

НОИ е организирал бързо обработване на постъпилите заявления в по-кратки от обичайните срокове, за да могат пенсионерите да получат парите си за юли по други сметки. 

От института са се погрижили и за хората, които получават обезщетения - майчинство, болнични и др., като са задържали преводите и са уведомили с SMS 1651 души, че могат да дадат друга банкова сметка до 2 юли. 

Облекчена е била и процедурата за промяна на банковата сметка и хората с обезщетения са имали възможност сами да подадат декларация, без посредничеството на осигурителя.

От пенсионерите до 2 юли декларации с молба да им се превеждат парите в друга банка са подали 3672 възрастни.

Към днешна дата по данни на информационната система на НОИ близо 80% от пенсионерите с банкови сметки в двете банки са ги сменили. Институтът продължава да приема заявления за промяна на сметките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!