НОИ: Предупредихме веднага пенсионерите със сметки в КТБ

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2014 в 16:05 3993 1

Поделението на НОИ във Враца.

"Действията на Национален осигурителен институт (НОИ) по казуса с изплащаните пенсии по сметки в КТБ и “Креди Агрикол България” са навременни и адекватни".

Така от НОИ отговориха на обвиненията на омбудсмана Константин Пенчев, който в интервю за Нова телевизия тази сутрин обвини пенсионното, че не е реагирало адекватно и навреме на случващото се с КТБ, заради което пенсиите на 6000 души са блокирани в банката.

По думите на омбудсмана сметките са можели да се изместят в рамките за два дни, още когато е станало ясно, че КТБ тръгва надолу.

От НОИ напомниха, че превеждат пари по банкови сметки, посочени от пенсионерите (няма как осигурителния институт да открие сметка на физическо лице).

След поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни, пенсионното е пуснало информация до всички медии за възможностите за промяна на банковите сметки и определяне на по-дълъг срок за подаване на заявления – до 2 юли 2014 г. (по принцип заявления за промяна на сметката се подават до 1-во число).

По данни на НОИ информацията е отразена в шест печатни медии, две радиа, една телевизия и над 20 информационни сайта. Отделно институтът е публикувал информацията на като съобщение на интернет страницата на института, което е посетено от 6761 потребители. 

НОИ е организирал бързо обработване на постъпилите заявления в по-кратки от обичайните срокове, за да могат пенсионерите да получат парите си за юли по други сметки. 

От института са се погрижили и за хората, които получават обезщетения - майчинство, болнични и др., като са задържали преводите и са уведомили с SMS 1651 души, че могат да дадат друга банкова сметка до 2 юли. 

Облекчена е била и процедурата за промяна на банковата сметка и хората с обезщетения са имали възможност сами да подадат декларация, без посредничеството на осигурителя.

От пенсионерите до 2 юли декларации с молба да им се превеждат парите в друга банка са подали 3672 възрастни.

Към днешна дата по данни на информационната система на НОИ близо 80% от пенсионерите с банкови сметки в двете банки са ги сменили. Институтът продължава да приема заявления за промяна на сметките.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2014 в 16:51

ОЩЕ по време на Голямата депресия в САЩ през 30-33 година се ражда мъдрата мисъл - БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА - С ВЕСТНИК
от просто, та най-просто - БАНКА СЕ УБИВА като МУХА - С ВЕСТНИК!
Вярно че при “поръчковото затваряне на КТБ” имаше екстри: Главпрокурор се цепеше от ТV на ТV как лови бандюги в банките, пък МВРПикчърс с 3 автомобила с 10 полицая с 2 пищака, пък Цв. Йовчев тананикаше “няма риск за нацсигурност”, каква нацсигурност какви 5 лева, но... нататък се яви пък Иван Искров... с “чували с 206 млн”, пък свързани лица, после пък Прокурорче с лакърдийка “ КТБ е пирамида, ... (че коя банка не е пирамида, но карай – прокурорчето си дрънка, та дрънка...
После Плювню се изцепи “Децята няма да простят ако не отворим досиетата КТБ”, уха!
Наред с Плювню от ТV по ТV цвъкаха Галя и Иво Прокопиеви, Иветки и друга паплач..
ТАКА, ЧЕ вестниците са последните в одисеята “затваряне на КТБ” ... навалицата от ЮНАЧАГИ с/у КТБ бе огромна....