НЕК с 25 млн. лева печалба от първото тримесечие на годината

OFFNews 28 май 2015 в 17:54 3612 2

Снимка БГНЕС

Теменужка Петкова

Националната електрическа компания (НЕК) е излязла на печалба от първото тримесечие на годината. Печалбата възлиза на 25 млн. лева.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на блиц контрол в парламентарната комисия по енергетика.

НЕК излиза на печалба за първи път от много време насам. За сравнение, след първото тримесечие на 2014 г. НЕК е бил на загуба със 119 млн. лева, подчерта Петкова.

Министърът допълни, че въпреки това дефицитът в НЕК остава голям, но се работи в посока на преодоляването му, като един от основните лостове е либерализацията на пазара на електроенергия.

Това, което правим, е да намерим най-добрия модел за либерализация, който ще компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм. По този повод се подготвя сключване на договор със Световната банка за избор на модел, каза Петкова.

По думите й законодателните мерки за либерализацитя на пазара трябва да са готови през септември.

Министърът даде информация и за процедурите по удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и за заведеното от зелени организации дело срещу решението на МОСВ, според което блоковете нямат нужда от нов ОВОС.

На 18 март беше първото дело и тогава бяха подадени още три искания за присъединяване като страна по делото – от две зелени организации и от частно лице, които не са съгласни с решението на МОСВ. Съдът прецени, че тяхното искане е неоснователно, но те обжалваха и сега се чака решение, обясни Теменужка Петкова.

Въпреки това по думите й ще бъде направено всичко възможно сроковете за удължаване на живота на двата блока да бъдат спазени.

Петкова коментира и сондажите за газ в Черно море.

Първите сондажи в блок "Хан Аспарух" започват януари 2016 г., обясни тя, като допълни, че вече редица фирми са проявили интерес и към проучването на блоковете "Силистар" и "Терес".

Енергийният министър каза още, че в момента има разговори с банки по повод необходимостта БЕХ да изтегли заем, за да бъдат изплатени просрочените задължения към двете американски централи – ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“. Едва след заплащането на тези задължение ще влязат в сила споразуменията за намаляването на цените на тока от двете централи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!