Американска делегация в България след отказа от 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews 02 април 2015 в 14:38 6666 11

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Теменужка Петкова

Американска делегация е пристигнала в България на среща с енергийния министър Теменужка Петкова, само ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да се строи с американската компания „Уестингхаус“.

Споразумение за строежа на 7 блок на АЕЦ беше подписано с американската компания през лятото на миналата година с условието следващото правителство да потвърди споразумението. Това трябваше да се случи до края на март.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че то няма да бъде потвърдено, тъй като „Уестингхаус“ не се е съгласила да поеме 49% от разходите по изграждането на блока, каквото условие постави правителството.

Американската делегация ще се срещне с енергийния министър Теменужка Петкова, за да обсъдят енергийното сътрудничество между България и САЩ, като се очаква да бъде повдигнат и въпросът за изграждането на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи БГНЕС.

Енергийното ни сътрудничество със САЩ беше обявено и по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews