Стойнев: За 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да се тегли заем

OFFNews 06 април 2015 в 21:16 2878 5

За построяването на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да се тегли заем. За това са създадени инвестиционните банки. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

Когато Тодор Живков е строял централата и газопреносната система нима сме били толкова богати? По света големите проекти така се случват, коментира Стойнев.

Депутатът от БСП коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, според което правителството на Орешарски му усложнява живота, като не е подписало окончателен договор с американската компания „Уестингхаус“ за строежа на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

В края на управлението на правителството на Орешарски беше подписано споразумение, което трябваше да се потвърди от новото правителство. Американската компания обаче се отказа да строи 7 блок на АЕЦ, тъй като не се съгласи да поеме 49% от разходите за строежа, каквото беше предложението на правителството.

Нищо не е подписано с "Уестингхаус", то трябваше да бъде предоговорено от сегашното правителство, имаше 1 година да се намери финансов модел. Ако не се построи 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, след 20 години ще закрием българската енергетика, подчерта Стойнев.

По повод конгреса на БСП в неделя Стойнев заяви, че в партията липсва диалогът и това трябва да се промени, за да може БСП да си върне доверието на българите.

Малко говорим за бъдещето, за интернет обществото – тези, които не познават Тодор Живков и на които трябва да вдъхнем мечти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови