МВР има данни, че и при другите участъци на 'Хемус' е приложена схема за източване

OFFNews 07 ноември 2021 в 16:07 4361 2

Вътрешното министерство има данни, че схеми за източване, подобна на тази, с която са източени 60 млн. лв. аванси от лот 5 на магистрала “Хемус”, са прилагани и на останалите участъци от аутобана, съобщи главният секретар на МВР Петко Тодоров пред БНР.

"Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и авансово са раздадени 696 млн. лв. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот", посочи Тодоров.

Преди два дни служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти. А зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов разкри, че парите стигат до един обикновен човек. По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия, и който няма никаква строителна дейност.

"Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка, плащайки едни огромни такси. поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. ... Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим". коментира днес Петко Тодоров.

На лотовете от 7 до 9 не само, че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе, посочи още главният секретар на МВР и обобщи, че става дума за огромна престъпна схема.

"Ние сме докладвали на дежурния прокурор материалите, той ги е приел и е заявил, че в материалите се съдържат данни за престъпление, като той ще направи разкриване на банковата тайна. Чакаме постановление за нашите по-нататъшни действия относно документиране на цялата престъпна схема", посочи главният секретар на МВР.

Той съобщи, че продължава проверката по участъка на АМ "Хемус" в района на Търговище, иззет е материал за проби, работи се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови