ГДБОП: Липсващите 60 млн. лв. за Хемус стигат до един обикновен човек

Ангел Марковски Последна промяна на 06 ноември 2021 в 10:32 8538 1

Снимка Скрийншот

Любомир Николов

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ “Хемус“, накрая стигат до един обикновен човек, каза зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов пред бТВ.

“Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия, и който няма никаква строителна дейност.

“Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов.

“Обикновеният човек“ на върха на “пирамидата“ не е бил задържан до момента.

Преди ден от МВР обясниха, че около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от магистрала "Хемус" са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че че десетки милиони, отпуснати за строежа на магистрала "Хемус", са минали през банка, свързана с Бойко Борисов, и са изтекли в чужбина.

“Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя“, каза Николов.

По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

“При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, каза Николов.

При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева. “Те са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, каза Николов.

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени.

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

Николов коментира още, че категорично не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори.
“Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

Според него унищожението на документите е спряно навреме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

908

1

Bace7

06.11 2021 в 19:38

ГДБОП ни занимават с едни сиромашки 60млн, при условие че бившите управляващи със свалени гащи изръсиха държавата с милиарди за несъществуващи самолети. За Белене нямало, за БДЖ и Топлофикация нямало, за другарете зад океано имало?!