МВФ: България е сред най-заплашените при фалит на Гърция

OFFNews 11 май 2015 в 18:25 6457 2

България е сред най-заплашените от евентуален фалит на Гърция. Това обяснява зам.-директора на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Йорг Декресин в доклад за състоянието на икономиките на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Тази ситуация би се отразила много на балканските страни, където дъщерните поделения на гръцките банки съставляват значителна част от банковата система, като най-голям дял от вземанията имат в България, допълва Декресин.

Дъщерните поделения на гръцките банки съставляват 14-22% от банковата система на икономиките, свързани с Гърция, като тези на България, Албания, Македония, Румъния и Сърбия. Допълнителни рискове крие и големият брой необслужвани заеми в някои дъщерни поделения, се посочва в доклада.

Освен финансово-икономическата връзка между Атина и страните от Югоизточна Европа, има и търговски връзки, които могат да бъдат засегнати при фалит на Гърция. „Износът на Атина в тези държави значително е намалял в сравнение с 2008 г., което е знак за цялостната слабост на гръцката икономика”, става ясно още от доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!