Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гърция с нов опит да си осигури допълнителни средства

OFFNews 05 май 2015 в 15:20 4081 2

Снимка Би Би Си

Гръцкото правителство прави сериозен опит да убеди европейските кредитори да отпуснат допълнителни средства по спасителния план за страната, съобщава Би Би Си.

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис се е срещнал с френския си колега Мишел Сапен преди да се отправи към Брюксел. Същевременно други представители на гръцкото правителство са в Европейската централна банка.

Европейският съюз и Международният валутен фонд отказват да отпуснат исканите 7,2 млрд. евро докато не видят необходимия прогрес в плановете на гръцкото правителство за икономическа реформа.

Последната прогноза на ЕС предрича ръст на икономиката от едва 0,5 процента за 2015 г. Това е с цели 2 процента по-малко от последната прогноза, направена малко по-рано през годината.

Гръцкото правителство отчаяно се нуждае от сделка с международните кредитори на страната преди насрочената за 12 май вноска от 1 млрд. евро към МВФ, а двете страни тепърва трябва да постигнат разбирателство относно трудовите и пенсионни реформи в страната.

По последна информация в понеделник са водени разговори между премиерът Алексис Ципрас и германският канцлер Анхела Меркел по телефона, но представители на гръцкото правителство казаха, че просто са били обменени мнения по свързани въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!