Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Почивката на гръцките острови поскъпва

OFFNews 08 май 2015 в 19:10 4884 5

Гръцкото правителство се кани да увеличи данъка върху добавената стойност (ДДС) за хотелите и ресторантите на островите. Очаква се това да повиши цените и така туристите да бъдат принудени да плащат повече за почивката си.

Това става ясно от предложение на правителството на Алексис Ципрас, което предвижда в страната да се въведе общото ниво на ДДС, което да е 18%.

Ако предложението бъде прието, данъкът за обслужване на клиентите на ресторантите на островите ще се повиши с 5% - 13% до 18%, съобщава Times.

Още по-драстична ще бъде промяната с ДДС-то за нощувките в хотелите на гръцките острови, което в момента е едва 6.5%.

От гръцкото министерство на финансите се надяват, че реформата ще генерира допълнителни бюджетни приходи и ще смекчи позициите на международните кредитори, с които Атина преговаря за нов пакет финансова помощ.

На различно мнение обаче са представителите на туристическата индустрия. Те смятат, че готвените промени ще бъдат "катастрофални за отрасъла", който само за миналата година е внесъл в гръцката хазната около 13.5 млрд. евро.

Според тях увеличаването на цените ще прогони туристите. 

„Не трябва да убиваш единствената си дойна крава“, коментират те.

Реформата обаче се счита за жизненоважна за деблокиране на милиарди евро помощи след четири месеца безизходица в спасителните преговори с Брюксел и МВФ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews