Министърът на икономиката: Най-пострадалият бизнес е на ресторантьорите

OFFNews 09 февруари 2021 в 11:43 2384 0

Един бизнес е направен, за да работи, а не за да бъде подпомаган от държавата икономически, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ.

Той каза още, че най-засегнатият бранш от коронавирусната криза остава ресторантьорският.

"Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно", посочи икономическият министър.

По думите му той винаги е в дебат с Националния оперативен щаб.

Той обясни, че около 112 милиона лева e стойността на поисканите средства от държавата заради затворените бизнеси.

"Направихме добър баланс – поддържаме финансовата стабилност, мислим за бизнеса и за здравето на хората", коментира Борисов.

Според него доказателство са стабилните макроикономически показатели на страната в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.

Данните на министерството на икономиката показват, че неактивните компании в страната през 2020 г. са намалели с 4% спрямо 2019 г., добави Борисов.

"Проведохме най-либералните противоепидемични мерки в Европа и това даде своите резултати по отношение на икономиката и нейното развитие. Един от рисковете за ресторантьорския бранш е, че колкото по-дълго остане затворен, толкова повече кадри ще се пренасочат към други бизнеси. В момента, когато трябва да започнат да работят, може да стои този проблем", обясни Борисов.

По думите му заболеваемостта у нас е на най-ниските нива в ЕС.

Според него в момента не трябва да се правят промени в данъчната политика, както иска опозицията. "Данъчната политика в момента си върши работата и тя не трябва да бъде променяна. Интервенцията в подкрепа на бизнеса трябва да бъде с финансовите мерки, а не чрез промени в данъчната политика", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови