Летище София е едва на 87-о място по брой на пътниците в ЕС

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2016 в 09:15 6110 0

С малко над 4 милиона обслужени пътници Летище София се нарежда на 87-о място в ЕС по натовареност. Това показват сравнителни данни на Евростат.

Според тях най-голямата аерогара у нас е "мъник" сред европейските летища и е изпреварено дори от летищата в Ла Валета, Малта и Рига, Латвия. Темповете на ръст на пасажерите на столичния аеропорт също не изглеждат никак добре в сравнение с останалите летища от Централна и Източна Европа. Ръстът през 2015 г. е едва 6,5%. Това отрежда на столичната аерогара последното място в региона.

Според данните на базираното в Люксембург европейско статистическо бюро авиотранспортът се развива отлично в целия ЕС. През 2015 година през терминалите на европейските аерогари са преминали повече от 918 милиона пътници. Това е с 4,6 на сто повече в сравнение с 2014 г. и с цели 22% повече в сравнение с 2009 г.

Шампион по най-много обслужени пътници е лондонското летище "Хийтроу", през което са преминали почти 75 милиона пътници. На второ място остава "Шарл де Гол" в Париж с 66 милиона пасажери, а на трето - летище Франкфурт (61 милиона).  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !