Турски холдинг пожела Летище София

OFFNews 12 август 2016 в 16:26 5448 17

Снимка БГНЕС

Турската компания "Limak Holding" планира да участва в конкурса за концесиониране на Летище София, съобщи "Ройтерс".

Холдингът имал намерение да фокусира дейността си върху региони като Африка и Източна Европа. Причините за това били недобрите перспективи на традиционните му пазари - бавния икономически растеж в Европа и политическата нестабилност в Близкия изток.

"За Летище София е стартирала приватизационна процедура. Интересуваме се от нея. Подаването на оферти ще е наесен", заявява в интервю пред агенцията Ебру Йоздемир, която отговаря за инвестициите в Limak.

Тя обяснява и че компанията се интересува от летища в целия регион на Източна Европа.

През април "Limak" пое управлението на международната аерогара в Сенегал за 25 години, а освен това компанията вече присъства Мозамбик и Кот д'Ивоар.

"Ройтерс" посочва, че в България компанията възнамерява да участва в наддаване за 35-годишно управление на най-голямото летище в страната, от което властите в София очакват да получат около 1,2 млрд. лева ($684 милиона).

Идеята на транспортното ни министерство е бъдещият концесионер да направи авансово плащане на стойност 550 млн. лева веднага след подписването на договора за аерогарата. След това замисълът е с тези пари да се покрият дълговете на БДЖ и да се закупят нови влакове за жп превозвача.

Миналата година турската компания спечели срещу $4,34 милиарда долара търг за изграждането на нов терминал на международното летище в Кувейт. Според Йоздемир в родината си "Limak" се интересува от няколко инфраструктурни проекта, сред които е изграждането на канал между Черно и Мраморно море и на мост, прекосяващ Дарданелите.

През тази година холдингът очаква приходи от $4,2 милиарда долара, докато през 2015 г. постъпленията му бяха $3,8 млрд. "Limak" развиват дейност в сектори като инфраструктурно строителство, енергетика, производство на цимент и туризъм. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови