КЗК проверява има ли сделка за БТК

Александра Маркарян 30 март 2015 в 15:44 3089 3

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка, чиято цел е да установи има ли продажба на контролираните от Цветан Василев БТК, НУРТС България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България, Сана Спейс Хотел Хисаря на дружеството LIC33, съобщиха от КЗК.

"По повод множеството публикации и дискусии в масмедиите за навлизането на новорегистрираната чуждестранна компания LIC33 на българския пазар чрез закупуване на контролни дялове в дружества, които оперират в телекомуникационния сектор, в сферата на отбраната и авиацията, както и притежаващи активи в медии и агенции за недвижими имоти („БТК“ ЕАД, „НУРТС България“ АД, „Фърст Диджитъл“ ЕАД, „Дунарит“ АД, „Авионамс“ АД, „ТВ 7“ ЕАД, „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“ АД, „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, КЗК задължава горепосочените дружества да предоставят информация относно смяна на собствеността", се казва в съобщението.

Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на горепосочените придобивания.

Режимът по оценка на концентрации между предприятия е разрешителен, т.е. предприятие, имащо намерение да придобие контрол, е длъжно да информира КЗК като подаде уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката, посочват от Комисията. Едва след оценка на ефекта от сделката на пазара и произнасянето на КЗК по нея с решение, сделката може да бъде реализирана.

Ако бъдат прехвърлени дялове/акции или обособен бизнес, без КЗК да е била уведомена, Комисията има право да образува производство и да наложи имуществена санкция в размер до 10% от оборота и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция по чл. 90 от Закона за защита на конкуренцията, напомнят от КЗК.

Той гласи, че Комисията, независимо от имуществените санкции, може да наложи на участниците в сделката мерки, включително като постанови разделяне на обединените капитали, дялове или активи и/или прекратяване на общия контрол.

През януари КЗК образува производство по сигнал за евентуално извършено придобиване на контрол върху БТК от страна на SHCO 79, s.a.r.l, Люксембург без разрешение по реда на ЗЗК. Поради наличие на общностно измерение, КЗК прекрати производството и препрати случая на Европейската комисия по компетентност.

Наред с горното КЗК извършва задълбочено проучване по отношение придобиването на контрол върху „НУРТС България“ АД от страна на БТК ЕАД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!