Нова Република в съдебна битка срещу картела при горивата

OFFNews 22 февруари 2017 в 11:53 7642 4

До месец Върховният административен съд ще реши дали Министерството на финансите ще бъде задължено да разкрие кой контролира данъчните складове за горива у нас.

Днес се проведе заседание по делото, което политиците от Нова Република Петър Славов и Мартин Димитров започнаха след отказа на ведомството да отговори кой държи данъчните складове у нас и има ли концентрация в определени компании. 

„Проблемите при горивата не се решават с отварянето на 1, 2 или 5 бензиностанции. Това е все едно да твърдиш, че проблемите в образованието се решават с отварянето на 1 частно училище. Ние отстояваме позицията, че трябват твърди и категорични действия за освобождаване на пазара на горива, а не работа на парче. Именно затова докато някои само говорят, ние от Нова Република вече 2 години водим битката срещу картелите", заяви Петър Славов.

Делото започна в началото на 2016 година, когато Министерство на финансите категорично отказа да каже кои са собствениците на данъчните складове у нас, обяснявайки че „не са налице предпоставки за достъп до исканата информация".

На същия въпрос обаче е отговорил бившия министър Симеон Дянков през 2011 година и от него става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества.

Към днешна дата Министерство на финансите отказва да съобщи дали за последните 6 години доминиращото положение при контрола на данъчните складове се е променило, или запазило.

Според представителите на Нова Република именно там трябва да се търси решението на проблемите на пазара с горива у нас. Затова те имат и конкретни законодателни промени, които облекчават режима за получаване на достъп до данъчен склад у нас. Това ще позволи на търговците в горива в България да внасят от различни източници, а не от една рафинерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews