КТБ превела 30 млн. лева на Фонда за гарантиране на влоговете след затварянето й

Александра Маркарян 15 август 2014 в 17:14 29215 8

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

От Корпоративна търговска банка са били преведени 30 109 201,10 лева по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, след като банката е била официално затворена и поставена под специален надзор от БНБ.

Това потвърждават от БНБ в отговор на запитване от OFFNews, провокирано от читателски сигнал.

"Въпросният превод е направен по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в Българската народна банка от регистъра за държавни ценни книжа на КТБ в БНБ, където от Министерството на финансите е постъпило плащане по ДЦК - собственост на ФГВБ", уточняват от централната банка.

"Основанието за това разрешение е чл. 116, ал. 2, т. 2 във връзка с чл. 115 и чл.16, т. 17 от Закона за Българската народна банка. Мотивът за това решение е падежът на ДЦК, собственост на ФГВБ, с дата 23.06.2014 г. Към тази дата тези ценни книжа са били в регистъра на КТБ в качеството й на първичен дилър на ценни книжа, който поддържа информация и за ДЦК, собственост на трети лица. Впоследствие всички държавни ценни книжа, които са били в регистъра на КТБ, са прехвърлени в други банки, което е отчетено в доклада на квесторите", се казва още в отговора на БНБ.

От централната банка пишат още, "чл. 5, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките третира гарантирания размер на влоговете, а не на държавните ценни книжа". Въпросният член от закона изрежда случаите, при които не се изплащат гарантираните от държавата размери на влоговете в банките (100 000 евро/196 000 лева). Сред тях е и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

"От страна на КТБ няма никакви осъществени плащания след поставянето на банката под специален надзор на 20.06.2014 г.", подчертават от БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови