Кристин Лагард предвижда „разочароващ и неравен“ растеж през 2016 г.

OFFNews 30 декември 2015 в 15:59 3474 2

Кристин Лагард

Снимка Архив

Кристин Лагард, шефка на МВФ, не е оптимистка за 2016-а и дори за близките 3-4 години.

„Разочароващ“ икономически растеж очаква за света през 2016 г. Кристин Лагард, генерален директор на Международния валутен фонд, съобщават Ройтерс, АФП и френският в. „Монд“. Те цитират нейна статия, публикувана днес в германския в. „Ханделсблат“.

Шефката на МВФ смята, че и средносрочните прогнози не са добри. Тя обръща внимание на два обезпокояващи фактора – перспективата да продължи повишаването на лихвените проценти в САЩ и забавянето на китайската икономика. Те според нея подхранват несигурност и увеличават риска от икономическа уязвимост в световен мащаб.

Освен това растежът на глобалната търговия се е забавил съществено, а спадът в цените на суровините поставя проблеми пред икономиките, зависещи от тях. Освен това финансовият сектор в много страни е има слабости, особено в т. нар. нововъзникващи пазари.

„Всичко това означава, че глобалният растеж ще бъде разочароващ и неравен през 2016-та“, пише Лагард. Тя добавя, че средносрочните перспективи са влошени и от други фактори, които потискат растежа: ниска производителност, застаряващо население и последици от глобалната финансова криза.

Кристин Лагард се спира специално на променената политика на централната банка на САЩ (Федералния резерв или Фед), която в средата на този месец повиши лихвите. Тя се опасява ,че тази мярка ще има „потенциално непряко въздействие“ върху финансовите пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови