Кристалина Георгиева: МВФ прогнозира свиване на българската икономика с 4%

OFFNews 20 април 2020 в 20:05 1921 1

Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст през 2021 година

Това обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева на брифинг за български медии чрез видеовръзка от Вашингтон.

Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива, каза Георгиева. През предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия, добави тя.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, заяви Кристалина Георгиева. Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко, каза още тя.

По думите ѝ основен приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и да се запази здравето на хората. Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, посочи Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, заяви управляващият директор на МВФ. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

20.04 2020 в 20:59

Убийството на Милен от дрогиран пубер в суперскъп джип, купен със земеделски субсидии от фирмата на майка му, е уникална алегория за целия ни преход. Това е антиутопия в най-чист вид. Това е диагноза на обществото ни.