Миньорите от Бургас повече от 30 часа под земята, искат си парите

OFFNews 19 септември 2014 в 08:02 3671 2

Втори ден продължава протестът на миньорите от мина “Черно море” заради неизплатените заплати.

Вече минаха повече от 30 часа, през които 40 миньори са под земята - те останаха в мината след нощна смяна вчера. Следобед към тях се присъединиха още 20 мъже и вече 60 миньори са на 300 метра под земята. 

Те са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца.

До момента те са получили само авансите за месец юли.

Докато трае стачката им, от синдиката и ръководството на мината са осигурили спасителни екипи, линейка и храна, за да се избегнат инциденти под земята.  

Вчера двама от тях бяха изкарани от мината заради високо кръвно. И останалите им колеги са в опасност заради изкуствената вентилация в галериите.

„Да, има опасност за хората, които са под земята. Има хора с високо кръвно, които отказват да излязат. Долу няма въздух, влажно и прашно е. Следим състоянието им на всеки 8 часа”, каза пред Нова телевизия тази сутрин началникът на миноспасителната служба.

„Долу 60 човека лежат и чакат. Няма тоалетни. Това е благодарение на отговорните институции и хората, които седят зад бюрата. Колегите ни няма да отстъпят, докато не си получат заплатите”, разказа един от миньорите.

Той попита държавните мъже дали са спали спокойно тази вечер.

„След няколко часа може да вадим трупове, а няма кой да ни обърне внимание. Държавата зачеркна 60 човека, които са под земята”, каза друг от миньорите.

Представител на синдикатите напомни, че става въпрос за 600 000 лева, за да се изплатят заплатите на миньорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!