Миньори на Ковачки от цялата страна се вдигат на протест

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2014 в 12:29 8516 14

Миньори излизат на протест

Снимка Румен Раканов/Булфото, архив

Миньори от цялата страна излизат на протест

Миньори от рудниците на Христо Ковачки от цялата страна се вдигат на протести.

Така те ще изразят солидарността си с колегите им от мина "Черно море - Бургас", които повече от две денонощие не излизат от рудника в знак на протест заради това, че не получават заплатите си. Те са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца. До момента те са получили само авансите за месец юли.

Днес в 12 ч. миньорите от "Мини открит въгледобив - Перник" и служители от "Топлофикация - Перник" блокираха пътя Перник-София в участъка при Драгичево.

От 14 ч. миньорите в мина "Бобов дол" също ще подкрепят своите колеги от Бургас със символичен едночасов протест. Те ще останат 1 час повече под земята. Миньорите настояват НЕК да изпълнява стриктно задълженията си и за се разплаща навреме. Твърдят, че ако няма адекватна реакция от Министерството на икономиката и енергетиката в рамките на 24 часа, и те ще започнат ефективен протест.

В същото време МИЕ разпространи прессъобщение, в което се казва, че Националната електрическа компания е превела на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД 2.5 пъти по-голяма сума от необходимата за заплатите в "Черно море - Бургас".

"Националната електрическа компания е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. Една от основните причини са високите цени на електическа енергия от задължителните източници за изкупуване от обществения доставчик. Индустрията е добре запозната с тези проблеми и те не могат да бъдат разрешени в рамките на няколко месеца. В резултат на този дисбаланс НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност.
За първите седем месеца на годината на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара. На 12.09.2014 г., по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на „Топлофикация-Сливен“ са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2.5 пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК.

Отговорността за финансовото и оперативното управление на „Топлофикация-Сливен“ и мина „Черно море-Бургас“, както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено като се разплаща пропорционално на база постъпили средства.

Още с встъпването в длъжност служебният кабинет предприе пакет от мерки за стабилизиране на енергийния сектор в дългосрочен план. Всички участници в системата трябва да направят отстъпки. За това организирахме и енергийния борд, в който чрез консенсус и диалог ще се обсъдят конкретни стъпки за оздравяване на системата", се казва в прессъобщението на МИЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 10:15

Работниците в продължение на 3 години се мъчат в предприятията на Ковачки. От тогава само работят и не им се плаща за труда, с по 3-4 заплати са назад. Преди издържаха партия ЛИДЕР,сега издържа Николай ДУДУКА. Ковачи толкова ли не можа да разбере, че не става за политик. Да си гледа енергетиката и да си дава на хората заплатите и това е.

22.09 2014 в 09:53

Фалити! И да се приключва

20.09 2014 в 09:59

Българските миньори са пълни боклуци. Сега се сетиха, че не им плащат. Тъпи подлизурковци и страхливци. Промития червен мозък не прощава.

19.09 2014 в 22:44

вие като работите за по голями. и ви плащат и сте пак роби бре. РАЗБЕРИ...и не ви пре4и да живеете- 1 година без заплати,но на нас един месец е много имаме семеиства а взимаме по 500-660 лв .дано България някога стане задружна,.и да неделим основни субекти с политика
--не се подиграваите с труда с хората

19.09 2014 в 15:11

Подготовка за изборите! Първо гласуваш, после получаваш купоните за храна!

19.09 2014 в 14:08

Пък ако някой има информация и Ковачки къде е - я да идем и там малко да им попротестираме! Ама със сопите!

19.09 2014 в 14:07

Сега е момента миньорите да попротестират тук там... пък ние ще ги подкрепим. Може и нещо добро да излезе. Може и пред енергото да попротестират, пред топлофикация. Жалко, че в момента не може пред народното събрание, да им вземат страха малко на господа политиците!