КНСБ с палатка до НС от утре с искане за увеличение на минималната заплата

OFFNews 22 юни 2022 в 14:05 1718 2

протест на КНСБ

Снимка КСНБ

протест на КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати в България започва утре протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата и на доходите на работещите в бюджетния сектор.

В 8 ч. КНСБ ще разположи синдикална протестна палатка в близост до служебния вход на Народното събрание. Акцията започва в деня, в който изтича срокът за предложения за актуализация на бюджета и ще продължи до приемане на исканията по него.

Конфедерацията настоява за ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева, тъй като "хората повсеместно губят покупателна способност в продължение вече на една година".

Оттам настояват и за ръст на заплатите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на работещите на терен - с 20%. От КНСБ съобщават, че в актуализацията за тях не са предвидени никакви средства.

"Исканията по тези две точки могат да се реализират посредством по-високите приходи, които очакваме да се съберат на база корекцията за растежа на БВП в бюджета и високите инфлационни равнища, които отчитаме. Според КНСБ приходите в момента са значително подценени, като това се очертава като тенденция през последните години. Необходимите средства за този ръст на заплатите са около 800 млн. лв., а очакваните допълнителни приходи при тази преразпределителна роля на държавата са няколко пъти повече", пишат от КНСБ.

Оттам допълват, че по този начин няма да се наруши и планираното бюджетно салдо в размер на 4,1% от БВП.

КНСБ настоява за по-висока подкрепа за семействата с деца и преструктуриране на разходите по бюджета, за да се съхранят перата, свързани със социално подпомагане.

Към протеста утре ще се присъединят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни сектори. Протестиращите ще настояват да се срещнат лично с всеки един от народните представители, за да връчат исканията си за актуализацията на Бюджет 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

22.06 2022 в 14:36

То така в моменти на 5 кризи и засилваща се мафия се хленчи за увеличаване на заплати. Поредната организация опраскана от задкулисието.

3767

1

Име на профила

22.06 2022 в 14:14

А срещу кого точно протестират? По-добре да бяха опънали палатки при централите на герп, депесе, итене (ако още имат?)...
 
X

Да помогнем на украинските деца!