Кметът на Свищов обвинява МИЕТ за гафа с далекопровода за „Белене“

19 октомври 2012 в 14:40 1810 0

Вечно строящата се АЕЦ
Вечно строящата се АЕЦ "Белене"

Кметът на Свищов Станислав Благов не смята, че полученото от него писмо за АЕЦ "Белене" е провокация.

Това коментира градоначалникът, който е втори мандат с подкрепата на коалиция "За Свищов" (СДС, ССД и ЛИДЕР) в ефира на Българското национално радио (БНР).

Станислав Благов каза, че по-скоро мисли, че става въпрос за „ техническа процедура, която следват структурите на НЕК, с която не само уволненият управител, изпратил писмото, е бил наясно“. Според Благов ръководството на НЕК или "на още по-високи етажи" (ръководството на Българския енергиен холдинг и принципала – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма – бел. ред.) не е обърнало достатъчно внимание, че „тази процедура продължава да тече“. "По-скоро мисля, че това е един процес за изграждането на централата, който в нечии, така, разсъждения никога не е спирал", коментира кметът на Свищов.

За писмото се разбра вчера от съпредседателя на Синята коалиция и шеф на комисията по енергетика към народното събрание (НС) Мартин Димитров. По-късно на извънреден брифинг ресорният министър Делян Добрев обяви писмото за „саботаж“ и се закани да уволни подписалия го инж. Марин Ангелов, управителя на предприятие "Трафоелектроинвест", дъщерно дружество на НЕК, както и други виновни.

В писмото, писано на 8 октомври 2012 г., Ангелов спазва стандартната процедура, като подава искането до кмета на Свищов за осигуряване на трасе през общински имоти за далекопровод от 400 киловолта за връзката на бъдещи мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ "Белене".

Запитан дали веднага като е получил писмото е решил да докладва на партийния си шеф Мартин Димитров, Благов се отметна, че не това била първата му реакция и даже е трябвало следващия четвъртък писмото да бъде внесено за обсъждане от общинсикя съвет. "Защото това си е технически проект, който, ако ние го спрем, ще се получи така, че едва ли не ние сме против някакви процедури на държавата, на държавни институции", оправда се кметът. А уведомил Мартин Димитров, защото с него били "съмишленици и съидейници".

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови