Кандидатът за "Белене" не се страхува от ДАНС

30 септември 2012 в 16:56 3007 5

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е свободна да провери всеки от участниците в консорциума за АЕЦ "Белене", обяви днес шефът на подизпълнителя по проекта "Риск инженеринг" Богомил Манчев.

Той направи този коментар в отговор на въпрос на OFFNews.bg  във връзка с информацията за съмнителната репутация на основния инвеститор - Quantum Group.

 Дежавю в Италия?

Миналата година директорът на Quantum Group Арун Савкур е бил глобен с 300 хил. евро и прокуратурата е поискала да му бъде повдигнато обвинения, защото е излъгал, че се интересува от приватизацията на закъсалия национален авиопревозвач AlItalia през 2007 г. Това съобщи днес "Дневник", позовавайки се на италианската преса. 

В средата на декември Савкур, подписал се като "директор на Evergreen LLC", твърди, че в консорциума за купуване на Alitalia ще участва и стратегическият инвеститор Singapore Airlines.  После обаче се оказа, че световноизвестната авиокомпания няма нищо общо. Покрай разследването на тази измама Рим загуби възможността да продаде италианската авиокомпания на  стратергически инвеститор като Air France. 

В сделката за Alitalia участниците в консорциума се пазеха в тайна, както се случва и с проекта "Белене" - прокуратурата в Италия бе принудена да разследва мистериозния инвеститор за подвеждане на държавата и обществото.

Богомил Манчев обаче не се притеснил да покани този инвеститор в България и да го представи на премиера Бойко Борисов, ресорния министър Делян Добрев и парламента. По думите му няма опасност в България да се повтори казуса с Alitalia заради гаранцията от 200 млн. евро, която кандидатите за "белене" трябва задължително да депозират: "Нормално, тука ще бъде глобена с 200 млн. евро"

"Аз самият настоявам държавата да проверява, а и на тях (на потенциалните инвеститори) съм им казал, че правителството има право да иска тази гаранция и те ще я внесат", уточни той. 

Ако държавата обаче не хареса инвеститора след проверката му в Държавния департамент на САЩ, както и след като провери сделките по света и намери подвеждащи данни за консорциума, то депозитът "ще изгори", твърди Манчев.

Според него нямало да стане точно като в Италия, защото в консорциума освен двама стратегически инвеститора, имало голям американски оператор, две банки и и няколко инвестиционни и пенсионни фонда.

"Смятате, че Бил Гейтс, Уорен Бъфет и дурги не са глобявани по борсите?", попита шефът на "Риск инженеринг". По думите му по същата логика трябва да се проверят и други западни компании, които работят в енергийния бранш: "Проверете AES, ContourGlobal, CEZ, Enel и други.

Няма голяма компания, която не е глобявана по света за едно или друго", отвърна на обвиненията Богомил Манчев. 

Манчев: Държавата ще плати, ако провали сделката 

Манчев предупреди, че ако държавата по политически причини като изборите посмее да бави сделката, ще трябва да плати разходите на консорциума за американските им юристи и финансисти, които "струват майка си и баща си".

"Ние се опитваме максимално да използваме свои местни специалисти, за да спестим разходите", добави още той. Но ако се стигне до поредно политическо, а не икономическо решение, ще "трябва да ни върнат парите", поясни още той. "Избори, референдуми, някой трябва да плати този политически риск!", категоричен бе бизнесменът. 

Според него преди пускането в експлоатация на V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй" "същите икономисти" твърдяли, че няма да има възвръщаемост и че централата ще фалира. "Виждате, че тя не само не фалира, а и носи всяка година по няколкостотин милиона печалба на държавата", категоричен бе Манчев. 

 "Иван Костов и Стефан Гамизов да си говорят за енергетиката"

Богомил Манчев не скри обидата си от лидера на ДСБ Иван Костов за коментара, че инвеститорът прилича на НЛО и с такива държавата не бива да преговаря. "Не е изказване на депутат, защото може да не ги харесва инвеститорите, но не значи, че може да си говори по този начин, че са лоши", каза Манчев.

Според него по темата се упражнявали всички в страната, въпреки че не разбирали нито от енергетиката и още повече от ядрена енергетика. Той даде за пример изказванията на Стефан Гамизов. "Ей там може да си говори с Иван Костов за енергетиката, колкото си иска!", коментира Манчев.

Той обвини в клевета партия "Зелените", с които влезе в спор за произхода на капиталите си, както и медии като сайта за разследващата журналистика "Биволъ". Бизнесменът е категоричен, че те не могат да докажат нито едно от твърденията за нарушения. Той ги нарече "рекетьори". 

8 млрд. евро била цената на проекта

Богомил Манчев обяви, че преговорите с руската държавна корпорация "Росатом" ще започнат въз основа на заложената в споразумението цена с ескалация - 6.3 млрд. евро, като с непреките разходи за прилежащата инфраструктура, пътища, ведомствени сгради и т.н. Общо проектът ще излезе 8 млрд. евро, прогнозира Манчев.

Според него в тази сума влизат и разходите на Националната електрическа компания (НЕК), като тези за покриване на заема от 500 млн. евро към френската банка BNP Paribas и финансовия консултант HSBC, както и цената на оборудването, поръчано от дъщерната на "Росатом" компания "Атомстроейкспорт". 

 "Очаквам всякакви номера от руснаците"

"Не мога да кажа, какъв процент е вероятността да се разберем с "Росатом". Може да не поискат да продават технологията, очаквам всякакви номера от тяхната страна", коментира още шефът на "Риск инженеринг"

Той обясни, че ако консорциумът, който представлява, не се разбере с Москва, ще обясни на българската държава, че сделката се проваля по вина на третата страна. По думите му в този случай "никой няма да е виновен".

Дали сделка ще има, щяло да стане ясно март 2013 г. "Тогава ще си вземем чантичката и ще си ходим, ще се извиним, че ги занимавахме толкова време със себе си, но поне ще се покараме малко със "Зелените", направи опит да се пошегува Богомил Манчев.

Той призна, че проектът няма как да стане без руска технология, която трябва да бъде купена. Както вече писа OFFNews.bg руската страна няма как да се съгласи без да е участник в проекта, за което потвърждава и проваленият диалог между "Росатом" и американската Westinghouse по проекта за VII блок в Козлодуй. Двете компании, които са основните конкуренти в ядрената енергетика в световен мащаб, отказват да си обменят техническите данни. 

Бойко: Първо да си внесат 200 млн. 

"Когато инвеститорът в АЕЦ „Белене” даде гаранция от 200 000 000 евро, тогава ще разговаряме с тях", коментира днес в сопотското село Анево премиерът Бойко Борисов. Тойа беше помолен да даде повече информация за кандидат-инвеститора за АЕЦ „Белене”.

Премиерът отказа и да каже дали лично се е срещал с тях, както твърди Богомил Манчев, с мотива, че  при него идвали "хиляди хора и инвеститори". 

Енергийният министър Делян Добрев пък отряза журналистите в курорта "Константин и Елена" с обяснението, че едва в петък е пуснал поисканото от Иван Костов запитване до Държавния департамент на САЩ по енергетика за Global Power Consortium и все още не е получил официалния отговор. 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови