Борисов подкрепя БСП дори и за незаконен референдум

Лъчезар Вълев 12 октомври 2012 в 18:22 2364 0

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи референдума за АЕЦ "Белене" - с какъвто текст предложат от БСП.

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след консултация при президента за формулировката на въпроса за референдума за строеж на АЕЦ "Белене".

"Ако не подкрепим референдума, БСП ще кажат: виждате ли, те са против демокрацията, и не искат да чуят хората", мотивира се Борисов.

Той заяви, че приема предложението на социалистите към въпроса да се добави "с държавно участие".

"Дори и това е толкова манипулативно, че отново прозират корпоративните интереси на БСП, защото те не казват колко да бъде това държавно участие. То може да бъде 0,0001%. Като казват държавно участие, да кажат от къде трябва да вземем пари и от кого – пенсионери, учители, доктори", добави министър-председателят.

Той подчерта, че ГЕРБ подкрепя референдума за "Белене" с ясното съзнание, че става въпрос за противоконституционен въпрос.

Борисов и капанът на БСП

Според премиера Борисов, от БСП са манипулирали хората, които се подписват, като са ги  питали дали искат или не по-скъп ток. 

"Капанът е много сериозен и за мен, защото аз трябва да накарам депутатите и юристите на ГЕРБ да подкрепят противоконституционен текст", заяви той.

Борисов подчерта, че е изцяло съгласен с мотивите за противоконституционност  на референдума на Синята коалиция, но въпреки това ГЕРБ няма да подкрепят инициативата на сините за сезиране на конституционния съд за "Белене".

Шефката на правната комисия и депутат от ГЕРБ Искра Фидосова, която също бе на консултациите, обяви, че референдумът ще се проведе преди изборите - през януари или най-късно през февруари 2013 г.

Тя заяви, че от ГЕРБ ще предложат всяка партия да заплати с държавната си субсидия своя дял за провеждането на референдума.

Фидосова допълни, че от ГЕРБ приемат първата част на въпроса – "да се развива ли ядрената енергетика в България?"

По думите ѝ смесването с въпрос за конкретна площадка или който и да било друг обект прави въпроса манипулативен.

Мотивите на червените 

Първи на днешните консултации при президента влязоха инициаторите на референдума - БСП.

Социалистите не успяха да постигнат консенсус с държавния глава за преформулиране на въпроса.

Te предлагат следната формулировка: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?"

Според президента Плевнелиев въпросът на допитването не трябва да поставя ограничението за развиване на ядрените мощности на "Белене", а трябва да е обобщаващ.

По думите му хората трябва си кажат мнението за развитието на ядрената енергетика по принцип, за да не се изключва и възможността за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Според Плевнелиев въпросът трябва да бъде преформулиран, като наименованието на конкретния проект отпадне и той би следвало да бъде: "Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности?", на който ще се отговаря с "да" или с "не".

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обаче не се съгласи с това предложение и подчерта, че въпросът не трябва да се променя.

Социалистите отрекоха и твърдението, че формулировката на въпроса противоречи на конституцията, защото отнема правомощия на изпълнителната власт относно решение за ядрени мощности.

Според сега действащия закон, за да бъде валиден референдумът, в него трябва да са участвали минимум 4 300 000 българи.

От БСП предложиха промени в Закона за референдумите, с които да се намали прага за валидност на референдумите.

Амбицията на социалистите е тези промени да бъдат приети достатъчно бързо, за да могат да действат и при първото допитване до народа.

Червените изявиха желание за още един кръг преговори на "Дондуков" 2.

ДПС и популизмът 

Трети подред на президентските консултации бяха ДПС.

Хората на Ахмед Доган се обявиха твърдо против предложението на финансовия министър Симеон Дянков референдумът да се финансира с пари от партийните субсидии.

"Популизмът на Дянков вече става малко в повече от популизма на други известни български политици", коментира след срещата зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров.

Той разкритикува изявлението на Борисов, и заяви, че е нередно премиер да говори по този начин.

"Това изявление е нередно. Не може един министър-председател да говори така. Той няма право да казва, че ще подкрепи нещо, което противоречи на конституцията", категоричен бе Бисеров.

Синята опозиция на "Белене"

След ДПС дойде ред на и на "Синята коалиция".

Те бяха последните, които се включиха в днешните консултации при президента Росен Плевнелиев.

Съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ  Иван Костов заяви, че референдумът няма да доведе до промяна на поведението на нито една институция в страната.

Те изтъкнаха, че подобно допитване не само противоречи на конституцията, но е и опит за прехвърляне на отговорност към българските граждани от политици, които не желаят да носят отговорност за своите действия.

Сините призоваха президента Плевнелиев да се възползва от правото си да сезира Конституционния съд.

Според тях провеждането на референдум с така формулирания от БСП въпрос не само противоречи на Конституцията, но е незаконно и безпредметно.

Предвидените за последни на опашката за консултации бяха националистите от "АТАКА".

Те обаче отложиха разговорите с Плевнелиев за понеделник от 9:30 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови